facebook

Це свідомий вибір. Колишній держсекретар МОН назвав проблему початкової освіти в Україні

Це свідомий вибір. Колишній держсекретар МОН назвав проблему початкової освіти в Україні

Інфомує OBOZ.UA.

У більшості європейських країн обов’язкова шкільна освіта розпочинається у шестирічному віці і триває 12 років, адже це свідомий вибір суспільства. За словами колишнього державного секретаря Міністерства освіти та науки Сергія Захаріна, згідно з законом, шкільна освіта в Україні має три рівні і триває 12 років. Проте діти все ж не вчаться цей період.

Зокрема, згідно з визначеними документами передбачаються лише кілька програм 12-річної повної загальної освіти. А саме, навчання школярів початкової школи – з 1 вересня 2018 року, базової – з 1 вересня 2022 року, профільної середньої освіти – з 1 вересня 2027 року. Про це посадовець розповів в ексклюзивному інтервʼю OBOZ.UA.

“Відповідно до пункту 3 статті 12 Закону України “Про освіту” і статті 4 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, повна загальна середня освіта має три рівні: початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п’ять років; профільна середня освіта тривалістю три роки. Рахуємо: 4+5+3=12″, – зауважує Захарін.

“Чому нині наші діти не вчаться у школі 12 років? Тому що приписом підпункту 3) пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про освіту” встановлено, що навчання учнів за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти починається: для початкової освіти – з 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – з 1 вересня 2022 року, для профільної середньої освіти – з 1 вересня 2027 року”, – додає він.

Крім того, в Україні немає чіткого визначення, коли саме дітям потрібно йти до школи. Адже, якщо школяр почне вчитися у 5 років, то завершить дванадцятирічний термін у 17. У 6 – у 18, у 7 – у 19 років.

На думку Захаріна, українському суспільству доведеться визначитися щодо термінів навчання у школі.

Посадовець навів у приклад досвід інших країн. Зокрема, за його словами, у Бельгії, Болгарії, Чехії, Латвії, Нідерландах, Австрії, Великій Британії, Сербії, на Кіпрі та на Мальті обов’язкова освіта починається у 5 років, у Люксембурзі, Швейцарії – у 4 роки, у Франції та Угорщині – у 3 роки.

У деяких країнах обовʼязкова освіта у 5 років починається у закладі дошкільної освіти, а в окремих – у початковій школі.

Наприклад, у Сербії та Туреччині – у початковій школі у віці 5,5 років.

Водночас, протягом останніх років європейські країни все більше практикують обовʼязкове раннє навчання дітей. Але є ті, хто змістив терміни з 5 до 6 років. Наприклад, Польща.

Джерело.


Повернутись вверх