facebook

Рейтинги шкіл за результатами ЗНО: чим вони шкідливі? – експерт

Рейтинги повинні враховувати всі складові та фактори, – заступниця директора Центру ЗНО.

Український центр оцінювання якості освіти проти всіх рейтингів шкіл за результатами ЗНО. Про причини, які цьому сприяли, розповіла заступниця директора Центру ЗНО Тетяна Вакуленко в інтерв’ю ZN.UA.

На думку освітньої експертки, першою причиною є те, що результати зовнішнього незалежного оцінювання  не містять усю вибірку 11-класників тієї чи іншої школи, а дають лише результати тих, хто готувався до цього тесту цілеспрямовано для вступу:

ЗНО — це випробування для вступу, і тест із того чи іншого предмета складають не всі вступники, винятком є українська мова та математика (з 2021 року).

А от другою причиною є питання критеріїв складання «рейтингів», підкреслила Тетяна Вакуленко:

Скажіть,  яка школа краща ─ та у якій 10% 200- бальників  і 90% тих, що не подолали або подолали поріг «склав-не склав»?  Школа, в якій всі склали тести на 150 балів чи та, де половина склала на 175, а інша на 125 балів?  Нормальні рейтинги передбачають врахування всіх складових і факторів. Якщо ми візьмемо сільські школи, то вони мають значно нижчі результати тестування,  ніж міські, адже у містах набагато більше можливостей для освіти ─ курси, театри, кіно, репетитори.

Також, заступниця директора Центру ЗНО зазначила, що досягнення окремих сільських закладів освіти, де діти обмежені ресурсами та мають низьку мотивацію, в рейтингах недооцінені, адже учні таких шкіл завдяки зусиллям вчителя змогли подолати поріг «склав – не склав».

Для сільської школи це дійсно досягнення, попри те, що результат цього закладу освіти дуже низький у порівнянні з іншими та в рейтингу вона внизу, але вчитель має пишатися тим, що, всупереч їхній низькій мотивації до отримання освіти, відсутності якісних навчальних матеріалів, доступу до техніки, він зробив усе можливе, аби діти вчили його предмет, – сказала Тетяна Вакуленко.

Отже, рейтинги шкіл передбачають відповідне врахування всіх складових і факторів, які впливають на здобуття школярами якісних знань в тих чи тих умовах.

Чтайте також:  Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

Джерело.


Повернутись вверх