facebook

За чиї кошти педагогічні працівники зобов’язані проходити медичний огляд?

За чиї кошти педагогічні працівники зобов’язані проходити медичний огляд?

Відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників…

Педагогічні працівники підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду (Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам затверджений Постановою КМУ від 23 травня 2001 р. № 559).

Обов’язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників) (Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок затверджений Постановою КМУ від 23 травня 2001 р. № 559).

Відповідно до ст. 77 Закону України «Про освіту» організація медичного обслуговування в системі освіти забезпечується відповідно до джерел фінансування закладів освіти кожного рівня освіти, визначених законодавством, здійснюється закладами центрального органу виконавчої влади, що здійснює формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, та іншими закладами охорони здоров’я відповідно до законодавства.

Згідно ст. 46 КЗпП України за роботодавцем або уповноваженим ним органом закріплено право відсторонення працівника від роботи за умови відмови або ухилення працівником від проходження обов’язкових медичних оглядів. Роботодавець має право в установленому законом порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати (ст. 17 Закону України «Про охорону праці»).
Отже, керуючись вищевикладеним:
1. Роботодавець зобов’язаний за свої кошти організовувати проведення медичних оглядів працівників.
2. Педагогічні працівники підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду.
3. Медичний огляд педагогічних працівників фінансуються за рахунок коштів роботодавця.
4. Педагогічні працівники можуть бути відсторонені від роботи за відмову проходити медичний огляд у випадку повного фінансування огляду за кошти роботодавця.
З повагою юрист – Лілія Орел

Чтайте також:  Атестація 2025: порядок проведення

Джерело.


Повернутись вверх