facebook

Чи законно зобов’язувати школи виконувати Гімн України?

На Київську міську раду подали позов до суду через її рішення про обов’язкове виконання гімну в закладах освіти.

Окружний адміністративний суд Києва вирішить, чи є законним виконання Державного Гімну України в столичних школах. Наразі відкрито впровадження у справі щодо визнання протиправним рішення про обов’язкове виконання гімну в закладах загальної середньої освіти усіх типів та форм власності. Про це йдеться на офіційному сайті установи:

Зокрема, позивач просить скасувати п.1.2. вказаного рішення, яким рекомендовано виконання Державного Гімну України у закладах загальної середньої освіти усіх типів та форм власності на початку кожного дня за участю учнів та вчителів.

Розгляд справи та підготовче засідання відбудеться 6 листопада 2020 року. Однак, хто подав позов до суду – невідомо, бо у повідомленні цього не зазначено.

Нагадаємо, що авторами проєкту про виконання гімну в закладах освіти є народні депутати Олег Бондарчук, Юрій Сиротюк та Ігор Мірошниченко. 30 липня Київська міська рада ухвалила проєкт нардепів, але пізніше заперечила, що співати гімн перед початком уроків – необов’язково. Очевидно, що така ініціатива сподобалася не всім.

До речі, така традиція, як виконання гімну перед уроками існує у школах Туреччини, Казахстану, Китаю тощо. В Індії влада рекомендує співати його не лише перед початком уроків, а й перед початком робочого дня. У деяких закладах освіти Японії та США діти теж можуть співати гімн, проте це не обов’язково.

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

Джерело.


Повернутись вверх