facebook

Є три нюанси. Захарін пояснив, чому скасування денної аспірантури за контрактом не порушує права вступників

Є три нюанси. Захарін пояснив, чому скасування денної аспірантури за контрактом не порушує права вступників

Скасування денної форми аспірантури за контрактом не порушує права вступників. На цьому зауважив колишній державний секретар Міністерства освіти та науки України Сергій Захарін.

За словами посадовця, по-перше про таке порушення можна говорити лише на підставі рішення суду, яке набуло чинності. Тож якщо вступники вважають, що їхні права порушуються, вони мають звертатися до правової інстанції з позовом та довести свою позицію. Про це Захарін розповів в інтервʼю OBOZ.UA.

У звʼязку з тим, що таких судових рішень немає, тож немає доведених фактів про наявність порушень, каже чиновник.

По-друге, згідно з указом Президента щодо введення воєнного стану, на період його дії, можуть обмежуватися конституційні права і свободи громадян. Тож їх реалізація у цей час здійснюється з певними особливостями.

“В указі президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022 (з подальшими змінами) є пункт 3. В ньому написано, що через введення в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина. Подано відповідний перелік, у тому числі згадана і стаття 53 Конституції України, в якій йдеться про право на освіту”, – аргументує Захарін.

Чтайте також:  В Україні мають припинити розглядати освіту як пільгу – експертка

Крім того, за словами чиновника, здобувати освіту в аспірантурі можна на будь-якій формі. Зокрема, вступники, які відповідають певними високим вимогам, можуть це робити і на очній.

Джерело.


Повернутись вверх