facebook

70% гуманітарної підготовки в старших класах – це не нормально!

70% гуманітарної підготовки в старших класах – це не нормально!

Це дуже-дуже погано у світі, який на гіперзвуковій швидкості мчить до нових технологій

Аналітична компанія «Civitta» провела дослідження, здається, ще в 2023 році і виявила, що більше 70% учнів старшої школи в Україні (саме старшокласників) навчаються за гуманітарним профілем!

Про те, куди далі вступають абітурієнти, ще поговоримо в контексті цього року.

Але 70% гуманітарної підготовки в старших класах – це не нормально! Це дуже-дуже погано!

Тим більше у світі, який на гіперзвуковій швидкості мчить до нових технологій і освоєння космосу!

Велику «свинку» підклала підготовка до ЗНО. Бо, крім математики, зазвичай весь спектр обовʼязкових предметів – гуманітарний. Це не ефективно!

Тим більше, що діти їх вчать просто, щоб пройти по балах! А часто показники обовʼязкових гуманітарних дисциплін псують абітурієнтам вступ.

Зараз зроблю лютий камінг аут, кидайте помідори, але я вважаю категорично неефективним вивчення в обовʼязковому порядку історії і української мови всіма вступниками для здачі ЗНО (НМТ).

Це потребує багато зусиль і часу, а в багатьох випадках до спеціалізації немає жодного відношення.

А вивчення іноземних мов вже не є самостійною професією давно, це прекрасний додаток до основної професії, але як мононавчання – рудимент.

Чтайте також:  Увага батьків: на час шкільних канікул запроваджуються масштабні зміни

Найбільш ефективно в старших класах навчатися за напрямком майбутнього вступу, яких у світовій практиці буває 4–5 блоків.

Традиційно це science (хімія, біологія, фізика, математика), art and design (відповідні дисципліни) humanities (соціологія, історія, психологія, філологія, тощо), mathematics and computer science.

У різному вигляді це реалізується в найбільш відомих програмах світу для старшої школи: IB (international baccalaureate), A-Level, Matura, Abitur. Школярі в старших класах вчать і проявляють себе виключно в тій галузі дисциплін, у якій вони будуть реалізовувати себе в майбутньому. І заробляють бали і показники виключно за напрямком.

І взагалі, відкріпити б заклади вищої освіти від регулювання державою в академічних питаннях… Але то зовсім інша історія…

Автор: Мар’яна Калабухова, консультант з освіти і навчання PhD.

 

Джерело.


Повернутись вверх