facebook

Європейський день мов: як легко вивчити іноземну мову

Європейський день мов: як легко вивчити іноземну мову


Найбільш розповсюджена мова серед європейців – це англійська. Але й до сьогодні є люди, які бояться почати її вчити. Що й говорити про інші мови. Деякі переконані, що це важко та довго. Сьогодні ми розвіємо ці міфи.

Європейський день мов відзначають 26 вересня, мета його – заохотити європейців вивчати іноземні мови. Відома перекладачка Лідія Махова поділилася своїми секретами для вивчення іноземних мов у лекції на TED.

Як вивчити іноземну мову: секрети від поліглотів
Вибирайте ефективний метод
Перекладачка запевнила, що не варто просто бездумно зубрити список іноземних слів для тесту, бо через якийсь час ви їх всі забудете.

Якщо ви справді хочете їх запам’ятати, то краще використовувати інтервальний метод повторення (техніка утримання в пам’яті, яка полягає в повторенні навчального матеріалу за постійно зростаючими інтервалами). Для цього є спеціальні додатки для телефонів, наприклад, Anki або Memrise.

Експертка також радить виписати слова в блокнот і спробувати метод Goldlist – це техніка самооцінки, популярна серед поліглотів.
Техніка Goldlist

  • Напишіть дату на початку свого списку.
  • Аркуш розділіть на дві частини: з одного боку слова англійською мовою, з іншої – переклад. Важливо: у колонці не має бути більше за 25 слів!
  • Прочитайте слова та їх переклад вголос один раз, потім не дивіться на цей список протягом 14 – 60 днів.
  • Наступного дня напишіть новий список: дата, нумерація від 26 – 50 і так далі щодня.
  • Робіть так 2 тижні. Після цього поверніться до першого списку і намагайтеся згадати переклад слів (зазвичай, згадують приблизно 30%).
  • Перепишіть слова, які ви не пам’ятаєте.
  • Через 14 днів робимо те ж саме з цим списком. І так поступово ви вивчите всі необхідні вам слова.
Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?


Словниковий запас можна поповнювати різними методами / Фото pexels

Будьте системними
Так, всі зараз дуже зайняті, і на вивчення мов є мало зайвого часу. Але його можна знайти: наприклад, прокинутися на 15 хвилин раніше — це ідеальний час для роботи зі словниковим запасом. Можна також слухати подкасти іноземною мовою, поки ви їдете на роботу або робите хатні справи.

Обов’язково складіть план навчання. Можна визначити для себе, що, наприклад, будете практикуватися в усному мовленні 20 хвилин щовівторка і щочетверга, а дивитися відео іноземною мовою кожен день за сніданком.
Запасіться терпінням
Швидко ви не заговорите іноземною мовою, але результат уже буде помітний на 2 – 3 місяці від вивчення. Особливо, якщо ви розробили план і дотримуєтеся його.

Найкраща мотивація в вивченні мови – це ваш власний успіх.

Якщо ви намагалися вивчити хоча б одну мову, але кинули, вирішивши, що у вас немає здібностей і талантів, дайте собі ще один шанс. Можливо, незабаром ви станете поліглотом.
Європейський день мов
Європейський день мов було засноване 6 грудня 2001 року, а відзначають його у вересні. Основна мета цього свята – надихнути на вивчення іноземних мов як у школах, так і протягом всього життя.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Цікаво, що на території Європи нараховується 225 автохтонних мов. Деякі з них або вже вмерли, або перебувають на межі зникнення в результаті асиміляції. Наприклад, такими мовами можна вважати ірландську та кельтські мови.

Серед європейців популярні такі мови:

  • англійська;
  • німецька;
  • французька;
  • російська;
  • іспанська;
  • італійська.

Останнім часом людей приваблюють неіндоєвропейські мови, наприклад, китайська, арабська, корейська, турецька.

Джерело.


Повернутись вверх