facebook

Буде дві тисячі. У МОН пояснили, як зменшиться кількість ліцеїв з 2027 року

Буде дві тисячі. У МОН пояснили, як зменшиться кількість ліцеїв з 2027 року

Нині в Україні налічується близько восьми тисяч ліцеїв, проте до 2027 року їх буде не більше 2 тисяч. Зокрема, заклади освіти не зможуть отримати такий статус, якщо вони матимуть початкову або базову школу. Виключення можуть бути лише за рішенням Міністерства освіти та науки (МОН) та освітніх департаментів регіону.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Дмитро Завгородній в інтервʼю Новій українській школі. Він підкреслив, що згідно з новими вимогами, які будуть затверджуватися на законодавчому рівні, деяким ліцеям доведеться переглянути свої статуси ще раз.

“Зараз ліцеїв створено приблизно вісім тисяч, а буде – тисячі дві. Тобто більшість шкіл, які зараз є ліцеями, у 2027 році ними не будуть. Однак 2027 рік теж не буде фінальним у формуванні мережі. Зміни можливі й надалі з огляду на демографічну ситуацію”, – пояснює заступник міністра освіти.

За його словами, буде також перехідний період, адже з 2032 року кількість учнів старшої школи почне зменшуватися. Саме тому МОН передбачає створення компромісних закладів освіти з невеликою кількістю дітей.

“Між 2027 і 2032 роками буде перехідний період, оскільки після 2032-го кількість дітей у старшій школі почне зменшуватися. Тому на перехідний період ми передбачаємо, що в мережі може бути певна кількість компромісних шкіл, де дітей буде не багато. Або де зрозуміємо, що це не ідеальний ліцей, ми не готові в нього інвестувати, але він потрібен саме тут і зараз, тому що в ньому багато учнів”, – додає посадовець.

Чтайте також:  Вже офіційно: названо дату початку нового навчального року

Він зауважив, що у громадах, де вже сформована мережа з відокремленими ліцеями від початкової та базової ланок, не планується нічого змінювати. За словами Завгороднього, ймовірно саме ці заклади освіти братимуть участь у пілотуванні реформи.

Джерело.


Повернутись вверх