facebook

“Прозора корупція”: журналіст проаналізував освітню реформу МОН на 1,64 млрд гривень

“Прозора корупція”: журналіст проаналізував освітню реформу МОН на 1,64 млрд гривень

На третій рік повномасштабного вторгнення Міністерство освіти і науки України вирішило фундаментально підійти до оновлення шкільної дисципліни “Захист України”. Планується, що навчання відбуватиметься у спеціальних міжшкільних просторах (осередках) з усім необхідним обладнанням: стрілецькими тренажерами, навчальними дронами, аптечками й медичними манекенами. Для створення матеріально-технічної бази уряд виділив 1,74 млрд грнсубвенції з державного бюджету.

Про це пише журналіст Володимир Горковенко у своєму блозі, пишуть “Факти”.

“З цієї сумі лише 100 млн спрямують на професійний розвиток учителів предмета “Захист України”, а решту — 1,64 млрд грн — на закупівлю обладнання”, — пише Горковенко.

Зокрема, зазначає журналіст, планують придбати: симулятори управління дронами, навчальні тири й макети, аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети тощо, навчальні набори для роботи з електронікою, зв’язком і 3D-друком.

Фото – Інтерактивний лазерний тир

Як пише Горковенко, за підписом Оксена Лісового був виданий Наказ №731 “Про затвердження особливостей використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спецфондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета “Захист України”, яким визначається процедура освоєння, тобто закупівлі обладнання на 1,64 млрд гривень державної субвенції.

Чтайте також:  Нова реформа освіти: в МОН розповіли, які зміни чекають на учнів старших класів

“У п.15 цього документу вказано, що розпорядники коштів все, що перевищує 100 тис. гривень, мають купувати через електронний каталог. Електронний каталог – це система, яка називається Prozorro Market. Свого часу влада спеціально створила клон існуючої системи Prozorro, котрий більш толерантний до різноманітних змін, нововведень та корупційних складових… Ця система – мрія корумпованого чиновника. Але собака не тут зарита… У цих тендерах чужі не ходять. Лише свої. Тому школи можуть з електронного каталогу Prozorro Market вибирати товари лише окремих виробників та навіть окремого бренду. Цей перелік “перевірених фірм” МОН сформував спільно з посадовцями ДУ “Професійні закупівлі”. Тобто чиновники цілком свідомо обмежили вибір”, — додає Горковенко й наводить приклад з інтерактивним лазерним тренажером “Захисник України”.

“Міністр особисто пише про те, що саме їх, в тому числі, будуть закуповувати і робитимуть це через Prozorro Market. Це дороговартісний товар, котрий коштує від 100 до 150 тисяч гривень. Тому очевидно, що в загальних сумах закупівлі він складатиме левову частку. Якщо детальніше розглянути характеристики даної позиції на Prozorro Market, то можна побачити цікаву деталь, а саме — програмне забезпечення для цієї моделі “Захисник Вітчизни 2.1″. Розробником та продавцем даного програмного забезпечення є конкретна приватна компанія, яка має на нього патент. Схоже, що посадовці планують ультимативно нав’язати всій системі освіти купувати конкретний товар у конкретної компанії”, — коментує Горковенко.

Чтайте також:  Педагог розповіла, чи треба дітей змушувати навчатися на канікулах

За його словами, така ж ситуація і з іншими позиціями: “Наказ №731 Міністерства освіти порушує закон та постанову Кабміну. Згідно із Законом України “Про публічні закупівлі” та Постановою КМУ № 1178 “Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель”, замовники самостійно обирають форму проведення закупівлі чи то відкриті торги (тендер), чи вибір з каталогу (Prozorro Market). Тобто нав’язувати конкретний товар та конкретного виробника — це не прозорі закупівлі, а це вже прозора корупція, коли мільярдні суми спрямовуються в кишені конкретних людей”, — додав журналіст.

Джерело.


Повернутись вверх