facebook

Від зарплати до повернення в Україну. 10 токсичних фраз, які ніколи не варто казати вчителям

Від зарплати до повернення в Україну. 10 токсичних фраз, які ніколи не варто казати вчителям

Вчителі щоденно навчають дітей та намагаються розвинути якомога більше навичок у школярів. Проте батьки не завжди погоджуються з їхніми методами або ж можуть бути просто невдоволені педагогом.

Деякі дорослі ставлять запитання, які псують стосунки з педагогом, або казати нетактовні слова, що зіпсує настрій обом співрозмовникам. Освіторія зібрала токсичні фрази, які не варто казати вчителям.

“Більшість ваших колег вже давно повернулись в Україну та викладають очно, а ви не думаєте про повернення з-за кордону?”

Якщо таке запитання ставлять керівники закладу освіти, то педагог має знати, що працювати дистанційно з-за кордону дозволено. Зокрема, трудові відносити не припиняються, проте вчитель не отримує зарплату, якщо з ним відсутній звʼязок.

Натомість, батькам можна сказати, що у випадку, якщо педагог матиме план повернення додому та реалізує його, він обовʼязково повідомить про це.

“Якби діти були для вас на першому місці, ви не настільки переймалися б своєю зарплатою”

Більшість вчителів щиро люблять дітей і працюють у школі через своє покликання, а не через зарплати. Тим не менш це доволі болюче питання для педагогів, адже значна кількість молодих фахівців не йдуть працювати у цю сферу саме через оплату їхньої праці.

Чтайте також:  Знімуть величезний податок: зарплати вчителів, лікарів та всіх бюджетників добряче трясонуть

“А моя дитина вдома так ніколи не поводиться!”

З такою фразою часто звертаються до вчителя, заперечуючи дії своїх дітей. Наприклад, якщо школяр погано себе поводить. Така реакція цілком нормальна, проте значно продуктивніше налагодити співпрацю “батьки-вчитель”, щоб направити учня на правильний шлях у таких ситуаціях.

“Оце вам пощастило – мати ціле літо відпустки й не ходити на роботу!”

Варто памʼятати, що вчителі беруть значну кількість роботи додому. А у воєнний стан мають максимум 24 дні відпустки. Зазвичай педагоги перепрацьовують додаткових 5-10 годин на тиждень поза школою. Крім того, це одна з найстресовіших робіт у світі. Тож фахівці запевняють, що відпустка вкрай необхідна працівникам освіти для відновлення ментального здоровʼя.

“У вас навіть дітей немає. Що ви можете знати про виховання?”

Завдання вчителя – навчити школяра вчитися, а вихованням мають займатися батьки. Крім того, відносини в школі з педагогами та вдома між рідними значно відрізняються. Водночас, у закладі освіти є певні правила, яких мають дотримуватися учні.

“Ми хочемо, щоб Марійка підтягнула алгебру за літо, а ви її улюблена вчителька. Візьмете ученицю?”

Не кожен шкільний вчитель може стати репетитором, адже може виникнути конфлікт інтересів.

Чтайте також:  За прогули каратимуть, як за злочин: школярам встановили жорсткі правила

“Чому ви змушуєте дітей стільки читати і писати стільки творів? Це перебір!”

Варто нагадати, що діти ходять у школу, аби навчитися. А всі навички, які школярі отримують на уроках, знадобляться їм, аби адаптуватися у світі.

“Простежте за моєю дитиною тиждень-другий”

Батькам варто памʼятати про зони відповідальності. Адже одна справа, коли вчитель стежить за прийомом важливих лік, а інша – коли дорослі просять постійно пильнувати за старшокласником, аби він не прогулював уроки.

“Якщо ви така розумна, чому тоді вчителькою стали?”

Таке запитання можуть задати учні. І це вони могли почути від дорослих, які казали, що вчитель – “низькооплачувана” та “невдячна праця”. Психологи радять запитати у відповідь, що саме цим хоче сказати учень, зауваживши, що у житті буває по-різному.

“А ви самі не знаєте, раз мене запитуєте?”

У такий спосіб школярі намагаються “зачепити” самооцінку вчителя. Педагогам варто звернути увагу на побудові діалогу. Зокрема, можна сказати:

“Наша мета – провести цікавий урок, чи не так? Це стане неможливим, якщо учні увесь час слухатимуть тільки мене”.

Джерело.


Повернутись вверх