facebook

Реформа освіти: учні самостійно обиратимуть предмети, а їхня кількість буде меншою

Реформа освіти: учні самостійно обиратимуть предмети, а їхня кількість буде меншою

В Україні триває реформа освіти. Як стало відомо, у МОН запланували масштабні зміни освітнього процесу у школах. Зокрема, учні самостійно обиратимуть предмети, а їхня кількість буде меншою. Такі нововведення втілять вже у 2027 році.

За словами заступника міністра освіти та науки України Андрія Сташківа, МОН впроваджуватиме у школах трирічну профільну середню освіту. Ця ініціатива запрацює у 2027 році. Проте запуску пілотного проекту слід очікувати вже наступного року.

Профільна освіта впроваджуватиметься для учнів старших класів. Отож вони можуть розраховувати на зменшення кількості предметів у навчальній програмі. Водночас деякі предмети можна буде обирати самостійно. На кількість таких дисциплін впливатиме низка факторів. Зокрема, вона залежатиме від навчального закладу та профілю, за яким учень здобуватиме освіту.

“Якщо говорити в загальному про стандарт і типовий навчальний план, який є у 10 класі, – це 33% від загальної кількості на вибір, а в 12 класі – це вже 66% від загальної кількості годин”, – пояснив заступник міністра.

Андрій Сташків додає, що предмети на вибір можна буде обирати щорічно. До того ж їх мають викладати у вигляді окремих курсів.

Чтайте також:  Чи дійсно діти підуть до школи в серпні?

“При цьому ми хочемо зробити так, щоб це були окремі курси, наприклад, умовно, курси поглибленого вивчення англійської мови. Їх школяр зможе обирати навіть в 12 класі, якщо він захоче ще додатково вивчити англійську мову, зокрема якісь її особливості, наприклад, англійську для фізиків”, – розповідає чиновник.

Джерело.


Повернутись вверх