facebook

“Та я би на твоєму місці…” Чому діти нічого не розповідають своїм батькам і як побудувати довіру

“Та я би на твоєму місці…” Чому діти нічого не розповідають своїм батькам і як побудувати довіру

Український експерт з батьківства Володимир Швець запевняє, що існує кілька причин, чому діти не розповідають нічого своїм батькам. Зокрема, це відбувається тому, що школярі не почувають себе безпечно.

За словами фахівця, саме довіра грає вирішальну роль у стосунках між батьками та дітьми. Про це Швець розповів в Instagram. Він підкреслює, що малюками не варто казати, що дорослі на їхньому місці зробили б інакше.

“Одна з головних причин – це та, що діти не почувають, що для них це безпечно. Ми, коли вислуховуємо наших дітей, ми не повинні їх оцінювати, не повинні говорити фразу: “Та я б на твоєму місці”. Це вже все, це ви вже закрилися. Або: “Як ти міг, як ти могла”, це ви вже закрились від своєї дитини. Не потрібно цього робити”, – каже Швець.

Натомість фахівець запевняє, що варто дослухати дитину до кінця. Саме у такий спосіб між дорослими та школярами вибудовуються довірливі стосунки, що дозволяє приходити хлопчикам та дівчатам до батьків та ділитися своїми переживаннями.

“Потрібно вміти дослухати, знати її версію тієї події, яка сталася, і те, що вона переживає і проживає. Коли батьки саме так долучаються до життя своєї дитини – з метою зрозуміти, то вибудовуються довірливі стосунки. Саме довіра дає можливість потім дітям приходити до своїх батьків. Як не до тих, кому щось треба розказати, а як до тих кому я хочу розказати і поділитися своїм життям і своїми переживаннями”, – додає експерт.

Чтайте також:  "Вчитися – це завжди обмежувати себе в чомусь". Сергій Захарін пояснив, чому школярі програму проходять, а знання не засвоюють

Джерело.


Повернутись вверх