facebook

“ЗНО з української літератури повинні здавати усі”: мовний омбудсмен звернувся до прем’єр-міністра з вимогою

Вилучення української літератури з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз освітньої реформи, вважає Тарас Кремінь.

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) запропонував виключити для більшості спеціальностей складання обов’язкового комплексного зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Освітній омбудсмен, Тарас Кремінь, звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх здобувачів вищої освіти. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці:

Вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти не потрібні.

У зверненні до прем’єр-міністра уповноважений із захисту державної мови наголошує на збереженні комплексного ЗНО з української мови та літератури для всіх абітурієнтів.

Натомість Кремінь пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності для тих, хто планує вступати на природничі спеціальності, завдання з літератури та мови можна зробити простішими, а для гуманітарного профілю – складніше.

Крім цього, омбудсмен наголосив, що звернення до прем’єр-міністра України вже підтримали ЗВО, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти та митці.

Однак деякі освітяни не  згодні та вважають, що розділення української мови та літератури буде доцільним кроком.

Українська мова та література – це два різних предмети. Тому варто і рахувати як два. А ті, хто читали твори, будуть і далі читати. Інколи, не проходять поріг через літературу ті, хто добре розуміє точні чи природничі науки. Хто хоче вибрати гуманітарні професії, той хай і складає обидва предмети. До цього питання потрібно підходити виважено, а не кричати і вигадувати різні негативні тлумачення,- прокоментувала Ольга Матійчук.

Нагадаємо, що у 2021 році абітурієнти обиратимуть: складати українську мову разом з літературою, як було раніше, або лише українську мову. Кількість обов’язкових предметів збільшується до 5.

Джерело.


Повернутись вверх