facebook

Наталія Піпа: Амбітна ціль профільної школи – підготовка до ЗНО без репетиторів

Наталія Піпа: Амбітна ціль профільної школи – підготовка до ЗНО без репетиторів

Автор: Наталія Піпа, народна депутатка, секретар комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

Я не маю ілюзій, що це відбудеться швидко. Але це шлях, яким треба йти. Щоб наші діти не просто отримували знання, а могли і вміли їх застосувати.

4 аргументи «ЗА» реформу:

1. Зараз майже 70% дітей навчаються за гуманітарними профілями. А на ринку праці є потреба у  технічних, природничих спеціальностях. Потрібно переорієнтувати освіту, відповідно до потреб економіки держави.

2. З 2027 року випускники 9 класів НУШ першими перейдуть у трирічну профільну школу за двома спрямуваннями: академічним та професійним. Академічні ліцеї  готуватимуть до здобуття вищої освіти. А професійні ліцеї будуть орієнтовані на швидке здобуття професії. Великий ліцей зможе пропонувати на вибір різноманітні освітні напрямки – профілі. Діти вчитимуть менше предметів, але саме ті, які їм  згодяться в обраній спеціальності. І вже з ліцею працюватимуть над своїм професійним майбутнім.

3. Державі, територіальній громаді реалістичніше забезпечити якісну матеріальну базу, фахових педагогів та змістовне наповнення для великих закладів. Таким чином, ми не будемо розпорошувати ресурси, а спрямуємо їх цільово й ефективно.

 

Чтайте також:  За що українські вчителі отримають премію у 2024 році

4. Так побудовано освіту за кордоном.. І це ще один аргумент на користь реформи профільної школи.  Адже чинний зараз 11 річний термін навчання не відповідає стандартам і практиці європейських держав. Завдяки  підтримці міжнародних  партнерів зараз можемо провести успішну реформу. 

Це шанс на стрімкі, якісні зміни. Його необхідно використати, дати дітям  свободу вибору і мотивацію для навчання.

Експерти Швейцарсько-український проєкт DECIDE  та Міністерство освіти і науки України зустрілися з представниками громад Львівщини.  Громадське обговорення реформи профільної середньої освіти відбулося жваво і конструктивно.

Працюємо з вірою в успіх реформи!

Коментар від Ігора Лікарчука, екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти

Одна народна депутатка у соцмережі заявила, що «амбітною метою профільної  школи є підготовка до ЗНО без репетиторів». Це однаково, що вважати амбітною метою існування людини на цій грішній землі лише їжу та секс…

Джерело.


Повернутись вверх