facebook

У 1 класі не більше 24 школярів: освітній омбудсмен назвав проблеми нового закону

У 1 класі не більше 24 школярів: освітній омбудсмен назвав проблеми нового закону

В Україні з 1 вересня 2024 році змінюється максимальна наповнюваність класів початкової школи. Так, дітей має бути не менше 5 та не більше 24.

В освітнього омбудсмена Сергія Горбачова на офіційному сайті зауважили, що в учасників освітнього процесу виникає багато питань стосовно розподілу учнів, адже розпочався прийом школярів до перших класів. Тож захисник освітніх прав звернувся до Міністерства освіти та науки з проханням надати розʼяснення.

Нові правила щодо наповнюваності класів початкової школи передбачають оновлення до Закону про повну загальну середню освіту.

В Горбачова зауважили, що теперішні 2-4 класи Нової української школи переформатовувати не потрібно, тож у них може навчатися більше ніж 24 учні. Натомість, не більше такої кількості має бути у тих класах, в які триває нині набір.

Але втілення норми про максимальну наповнюваність початкових класів у 24 школяра з 1 вересня 2024 року в умовах воєнного стану є досить складним, зауважує уповноважений із захисту прав освітян.

Освітній омбудсмен звернув увагу на необхідність розʼяснення таких питань:

    • У перших класах з очною формою навчання не може навчатися більше ніж 24 учні, а в класах з дистанційною на період воєнного стану – може. Проте постає питання, що робити зі школярами, які відвідують уроки у змішаному форматі. Горбач зауважує, що таких шкіл немало, адже місткість укриття не дозволяє таким закладам освіти повністю організувати офлайн.
    • Як ділити на групи школярів перших класів, якщо їх всього 24. За наказом МОН поділ можливий лише коли учнів більше 27. Зокрема, йдеться про поділ на окремі предмети, курси, міжкласні групи тощо.
    • Формула розподілу освітньої субвенції не враховує зміни щодо нової максимальної наповнюваності 1-х класів у 24 учні. Освітній омбудсмен зауважує, що необхідно внести зміни з урахуванням цієї норми.
    • Зменшення наповнюваності перших класів може потребувати додаткового фінансування. Зокрема, необхідність у більшій кількості приміщень, матеріально-технічного забезпечення, ремонту, меблів, обладнання тощо, заробітну плату педагогам та іншим працівникам.
    • У сільській місцевості може постати проблема, якщо максимальна кількість першокласників – 27 дітей, а відкрити два класи з умовною кількістю 14 та 13 осіб громада фінансової спроможності немає.
Чтайте також:  Наповнюваність класів закладів загальної середньої освіти

Джерело.


Повернутись вверх