facebook

Вчитель жорстко провів виховну бесіду, а батьки обурюються та вимагають поставити скрізь камери спостережень.

Вчитель жорстко провів виховну бесіду, а батьки обурюються та вимагають поставити скрізь камери спостережень.

Інформує Всеосвіта.

У столичній школі спалахнув скандал. Вчитель фізкультури жорстко провів виховну бесіду та вилаявся на дев’ятикласника, який переїхав два роки тому з Луганської області. На відео, яке зняли підлітки, видно, що вчитель розізлився на учня через швабру, якою перекрили прохід у дверях. З контексту зрозуміло, що це не перша витівка підлітків.

Якби ця дитина хуліганила в американській школі, її б відсторонили на кілька днів від навчання і в результаті, ймовірно, залишили б на другий рік. Проте в Україні не надто розвинена система штрафів у подібних випадках, батьки не завжди мотивовані вплинути на виховання. Про це раніше ми писали: Запровадити штрафи для школярів.

Що відомо про інцидент у столичній школі №37: Вчитель вилаявся на учня, сказав, що навчить «як правильно», а також називав хлопця сепаратистом.

Я тебе зараз по горбу йо*ну, що ти дєлаєш, будеш своїм одногодкам розказувать, стой на мєстє, [учень: ви шо ненормальний] сєпарська гнидо, б**ть. Я тебе навчу, як правильно. Не буду з тобою цяцькатися. Я тобі ще раз кажу, стань ровно [учень: не чіпайте мене взагалі]. Якщо я тебе чіпну, тебе навіть реанімація не спасе… — кричав вчитель учневі.

На запит журналістів 1+1 вчитель відмовився давати коментар. Проте учні про вчителя відгукувалися добре, як про дбайливу та добру людину.

Директорка школи Ірина Бабка говорить, що над вирішенням конфлікту вже працюють.

В правомірному полі відбувається розслідування даної ситуації. Всі учасники знаходяться в діалозі, за результатами розслідування будуть прийняті відповідні управлінські і організаційні рішення задля безпеки ат комфорту всіх учасників навчального і освітнього процесу. — директорка Ірина Бабка

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов каже, що ситуація вже зареєстрована в поліції та вважає поведінку вчителя неприпустимою.

Тут виникає серйозне системне питання, питання проходження медичних оглядів, які, до речі, включають психіатра. Яким чином вчитель потрапив на роботу з таким станом емоційним, що він не контролює свої емоції… — Сергій Горбачов

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з метою якісного й неупередженого розслідування та взяв справу на особистий контроль.

Поведінка вчителя, яка зафіксована на відео, містить ознаки кримінального правопорушення — погрози вбивством, нанесення тілесних ушкоджень… А якщо додати до цього обставини, які обтяжують покарання, — висловлювання, що несуть дискримінаційний характер, можна ймовірно припускати, що порушення вчинили на ґрунті ненависті, — написав Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що жоден випадок насильства над дітьми не повинен залишатися безкарним.
Як подолати булінг у школах на думку батьків
Співголова ГО «Батьки SOS» Альона Парфьонова дала коментар в ефірі КИЇВ24 сказала, що треба скрізь поставити камери спостереження, бо так ми зможемо уникнути появи двозначних ситуацій.

… Щоб подолати булінг у школах України, треба поставити скрізь камери спостереження.

У коментарях вчителі зауважують, що будуть раді такій ініціативі, адже тоді батьки на власні очі побачать поведінку своїх дітей.

В Україні відсутня ефективна система покарань, яка б дозволила адміністрації Закладу освіти швидко реагувати на систематичне хуліганство учнів без залучення правоохоронних органів.

Сьогодні у дітей є достатньо гаджетів, щоб фільмувати поведінку дорослих. У випадку, коли вчитель поводився неправомірно, його ймовірно звільнять, проте, що робити, якщо саме учень систематично порушує правила?
Система покарань за хуліганство учнів за кордоном
Якщо порушення середнього ступеня тяжкості, в Американській школі учня покарають виправними роботами. Це може бути прибирання в їдальні, класі або на подвір’ї. Якщо провина більш серйозна, то учня можуть відсторонити від занять на два дні. Проте не все так просто, учень не тільки має подумати про свою поведінку, але і здати весь пройдений матеріал за ці дні. Для американських учнів таке покарання є найганебнішим, а все, тому що, за багато відсторонень учня можуть залишити на другий рік навчання. При цьому батьків зобов’язують пройти з дитиною курс у психотерапевта, щоб розібратися в причинах поганої поведінки.
Проєкт психологічної підтримки «Поруч»
Скандали чи булінг у школі — проблема не нова. За минулий рік по всій країні відкрили близько 100 справ щодо цькування.

Раніше у столиці запустили «ментальну варту» — проєкт психологічної підтримки для учнів, їхніх батьків, вчителів та адміністрації шкіл. Проєкт ПОРУЧ — це онлайн та очні групи психологічної підтримки для підлітків та батьків, чиє звичне життя зламала війна. Психологи працюють для того, щоб досвід українців не залишився непереборною травмою на все життя.

Організатори сподіваються знизити рівень напруження у навчальних закладах та створити там безпечне і комфортне середовище.

Джерело: kyiv24.newsyoutube1+124tv.ua

Чтайте також:  Вчительська зарплата $4 000? В декого так, але є нюанс

Джерело.


Повернутись вверх