facebook

«Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

«Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

Інформує Всеосвіта.

На ініціативу запровадити штрафи для школярів за прогули у прямому етері каналу kyiv24 розгорілася палка дискусія. Ігор Лікарчук та Дмитро Ламза активно обговорювали питання штрафів та засуджували Міністерство освіти за те, що ті прямо почали нацьковувати батьків на вчителів.

Відповідна ініціатива надійшла від колишнього керівника Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука. Повідомляє kyiv24.news.

Ігор Лікарчук розказав, що ідея штрафувати за прогули не нова, вона використовується у країнах Європи і там вона працює. Покарання відбувається за прогул навчальних занять без поважних причин, за грубість на адресу вчителя, за недотримання цілого ряду інших норм та правил поведінки.

Директор спеціалізованої школи №210 у Києві Дмитро Ламза наголосив, що покарання у нас є, це і адміністративна, і кримінальна відповідальність за невиконання батьківських обов’язків. Директор звернувся до колег вчителів та запитав «А що вони зробили для того, аби притягнути батьків до відповідальності». Далі Дмитро наголосив, що в школах сьогодні немає правників та юристів, які будуть представляти інтереси адміністрації школи в судах.

Дмитро Ламза запропонував удосконалити чинне законодавство, щоб воно нарешті запрацювало. На сьогодні довести щось не можливо, а будь-які штрафи мають бути доведені.

Чтайте також:  "Дорогоцінний час втрачається". Освітній експерт назвав важливий момент переходу на 12-річку в школах

На запитання ведучого, чи можна у вигляді штрафів позбавляти дитину конституційного права відвідувати школу, Лікарчук відповів:

А де ви прочитали, що я таке пропоную? Для чого ви перекручуєте? Право на отримання загальної середньої освіти має кожна людина, але це не обов’язково до 18 років, ЗСО можна отримати і в 70 років, головне, щоб була мотивація. На превеликий жаль, за останніми соц. дослідженнями, майже 40% тих хто навчається у школі такої мотивації не мають, а якщо немає мотивації, то те соціальне благо, яке називається безплатна загальна середня освіта, воно перетворюється на те, що можна нехтувати та ігнорувати. Мова не йде на позбавлення права ЗСО…

Ведучий уточнив, які покарання є доцільними, якщо дитина погано поводиться у школі?

Лікарчук додав:

Я вважаю, що відсторонювати від уроків не можна. Так. Не можна. Категорично. Але покарання за те, що дитина без поважних причин не прийшла на уроки, що дитина грубить, хамить учителю, що дитина не дає можливості навчатися іншим своєю поведінкою,що дитина дезорганізовує поведінку у класі, це зовсім інше питання.

Натомість Дмитро Ламза в ефірі КИЇВ24 сказав, що ми не маємо перекладати всю відповідальність на батьків.

Чтайте також:  Проблема батьків: половина українських школярів не знають рідної мови і нічого не розуміють на уроках

Я пропоную виховувати суспільство. Я пропоную свідомо піднімати авторитет вчителя і школи. Що зробило наше МОН?

На це Ігор Лікарчук додав:

Ми останні 30 років робили все для того, щоб авторитет вчителя знищити. І в цьому винувате і суспільство, і батьки, та і самі вчителі винуваті в цьому. Більше того, років 5—6 тому назад Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями. Міністерство прямо почало нацьковувати батьків на вчителів. І для того, щоб повернути сьогодні авторитет, потрібен не рік, не два, не три, не чотири. Це тривалий період. І врученням два рази на рік грамоти на день вчителя і 1 вересня чи невеличкі подарунки авторитет вчителю не поверне.

Якщо ми хочемо чекати поки повернеться авторитет вчителя і його будуть слухать, у нас у школіх не буде кому працювати і не буде кому навчатися. У приватних школах ця проблема не стоїть, бо там дитина знає, що її навчання щось коштує батькам. І якщо дитина не хоче навчатися та виконувати правила, то її виключають.

Натомість Дмитро Ламза в ефірі КИЇВ24 сказав, що якщо штрафувати батьків, то вчителі будуть скаржитись на батьків, а батьки будуть скаржитись на вчителів. Він додав, що люди таким чином не роблять баланс в суспільстві, а, навпаки, дисбаланс.

Великі фундаменти школи, батьків та вчителів ми просто беремо і сваримо. Наше міністерство має профільно піднімати авторитет вчителя, зацікавлювати, створювати колаборацію “учень, вчитель, батьки” — тоді буде щасття.

Що в нас відбувається зараз? Ви самі говорите пане Ігоре за багато років, ви теж були при владі, ви теж керували, що ви зробили? Нічого! У вас була установа яка теж могла дуже багато вплинути на батьків і вчителів, повірте. Але чомусь нічого не зроблено і ми перекидуємо один на одного.

У мене у навчальному закладі немає таких проблем і якщо є, ми вірішуємо їх з тими законодавчими нормами, які є сьогодні. Може вони не так швидко працюють, але они працюють — головне піднятися і щось зробити.

Якщо буде цікаво дитині у школі, якщо буде цікаво вчителям та батькам, то і в колективі буде нормально, а не говорити про штрафи та приватні школи. Спитайте у приватних школах, чи щасливі там діти та батьки.

Повне відео етеру:

Джерело.


Повернутись вверх