facebook

ШОК! Діти не розуміють 40% від почутого на уроках

ШОК! Діти не розуміють 40% від почутого на уроках

Інформує Всеосвіта.

Засновник «Спільномови» Andriy Kovalyov пише про нові результати моніторингів.

— В середньому діти в 1 класі не розуміють 40% від почутого від модератора.

— 65% (2/3) від всіх дітей не розуміють понад 50% почутого.

— 29% (майже 1/3) не розуміють понад 75% почутого.

В листопаді-грудні 2023 «Cпільномова» розробили, протестували, а з січня 2024 почали впроваджувати в школах нову методику вимірювання не лише активного словникового запасу, а й розуміння почутого учнями 1—2 класів в школах Києва.

Розуміння почутого є однією з основних компетентностей для початкової школи, від цього залежить ефективність навчання вцілому.

Наші попередні дослідження в садках показали, що 85% 5-річних дітей в Києві володіють українською на недостатньому рівні. Зараз, після детального аналізу аудіо-файлів, маємо перші результати вимірювань в школах Києва.

Отже, в середньому діти в 1 класі не розуміють 40% від почутого від модератора, 65% (2/3) від всіх дітей не розуміють більше 50% почутого, 29% (майже 1/3) не розуміють більше 75% почутого. Ці результати показані на графіках — зверніть увагу на кореляцію між % активного словникового запасу та % розуміння почутого.


Ми припускаємо (і цю гіпотезу ще треба буде підтвердити вимірюваннями), що така ситуація з (не)розумінням почутого на уроках значною мірою є причиною низьких результатів українських учнів в PISA-2022 (41% 15-річних підлітків не опанували читання з розумінням на базовому рівні).

Чтайте також:  Педагогам варто зануритись в інший світ – світ про дітей

Ми продовжуємо наші вимірювання мовного середовища в садочках та школах Києва. Все більше закладів освіти (приватних та комунальних) ініціюють такі вимірювання у себе. Також тема мовного середовища є все більш важливою для батьків дітей при виборі навчального закладу. Якщо ви хотіли б ініціювати такі вимірювання в садочку/школі ваших дітей, напишіть мені в коментарях або в ПП.

Результати таких вимірювань є досить шокуючими для більшості батьків і з них (вимірювань) починаються зміни мовного середовища в закладі освіти на краще.

Фейсбук: ГО «Спільномова».

Джерело.


Повернутись вверх