facebook

Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Фахівці Асоціації інноваційної та цифрової освіти розробили для учнів 5-11 класів спеціальний навчальний урок, призначений сформувати в учнів навички та вміння користуватися своїми соціальними правами. А для вчителів, які проводитимуть цей урок, розробили курс підвищення кваліфікації, за проходження якого освітяни отримають 0,5 кредиту за Європейською системою накопичення.

Урок вже почали впроваджувати в школах з квітня 2024 року. Про це Район. Освіта повідомили у пресслужбі Асоціації.

Теми факультативного уроку дають змогу:

сформувати в учнів навички та вміння користуватися своїми соціальними правами, захищеними ЄСХ, виходячи з їхніх інтересів, здібностей і цінностей;
використовувати національні та європейські механізми забезпечення своїх соціальних прав;
об’єктивно аналізувати та критично оцінювати зміни в законодавстві України;
розглядати та обмірковувати свої цінності, грамотно розставляти пріоритети в навчанні, кар’єрі та особистому житті;
розглядати можливості отримання юридичної освіти та перспективи залученості до правозахисної діяльності.

«Лише знаючи свої права, можна запобігти їх порушенню і боротися за їх дотримання, а тому реалізація такого проєкту є вкрай важливою для кожного українця, особливо для молодого покоління. Проєкт відкриє нові можливості для розвитку обізнаності учнів про свої права та свободи», – зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Чтайте також:  Батьки змінять свою думку: членкиня освітнього комітету ВР про трансформацію шкіл, реформу вишів і зарплати вчителям

В межах уроку будуть підіймати такі теми: соціальні права дитини, соціальні права сімей, право на освіту, трудові права дітей, права дітей з вразливих категорій.

Заняття триватиме один урок – академічну годину і має інформаційну та практичну складову.

До кожної теми дібрані практичні завдання, які забезпечать участь кожного учня, презентації теоретичного матеріалу, вирішення практичних кейсів-задач, аналіз ситуацій, тематичні творчі завдання, рольові ігри.

Це дасть змогу краще засвоїти матеріал та сформувати відповідні вміння та навички.

«Рада Європи рада підтримати цей проєкт. З його допомогою учні дізнаються більше про соціальні права в контексті Європейської соціальної хартії та про механізм їхнього моніторингу та захисту. Цей проєкт охопить усі регіони України. Вже у найближчий час навчання пройдуть 10 000 учнів та 3 000 учителів», – повідомив Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

«Даний проєкт став першим кроком у рамках Глобальної ініціативи ментальної та культурної трансформації українців до демократичних цінностей, яку ми ініціювали спільно з Офісом Омбудсмена України. Наразі ми готуємо багато потужних заходів, які дозволять громадянам нашої країни підвищити власні навички з медіаграмотності, вільно оволодіти іноземними мовами, використовувати тільки легальний аудіо- та відеоконтент, сформувати нульову толерантність до корупції тощо», – заявила виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти, координаторка Мережі Українських Освітніх Хабів Марія Богуслав.

Чтайте також:  Зменшення кількості предметів у школі веде до деградації дітей, – Співаковський

Джерело.


Повернутись вверх