facebook

“Не зазирай у зошит однокласника!” 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

“Не зазирай у зошит однокласника!” 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

Сучасним школярам потрібно встигати за технологічним світом, аби досягти успіху у майбутньому. Задля цього їм необхідні нові знання та навички, які вони отримуватимуть у школі.

Натомість сучасним вчителям варто позбуватися старих методів викладання, які можуть обмежувати дітей у прояві їхніх талантів та засвоєнню знань. Наприклад, таких, коли не можна зазирати у зошит однокласника, все виконувати за зразком або зубрити. Освіторія зібрала 5 помилок, яких допускаються педагоги у навчанні школярів. Як їх розпізнати та чим замінити – читайте далі у матеріалі.

самостійно

Раніше школярі повинні були вчитися лише самостійно, їм не можна було підглядати у зошит однокласника, крутитися та запитувати щось в інших. Проте нині роботодавці цінують командну роботу і школа саме те місце, де діти зможуть отримати такий досвід. Саме тому експерти радять час від часу давати учням можливість виконувати деякі завдання групами. Таким чином вони навчаться розподіляти обовʼязки, просити про допомогу та мотивувати один одного. Більше того, коли вони обговорюватимуть завдання, то зможуть більше запамʼятати та розібратися зі складними питаннями.

Зубрити

Сучасні вчителі дедалі частіше просять школярів, аби вони пояснювали все своїми словами. Таким чином вони вчаться аналізувати, обговорювати та знаходити аргументи. Проте є й такі, які підтримують старі методи, коли потрібно було зубрити формули, правила або ж цілі параграфи. Таким чином діти не мають змоги аналізувати інформацію, яку вони отримують з підручників.

Чтайте також:  Коли будуть літні канікули у школах України у 2024 році: дати і терміни по областях

Нинішніх учнів потрібно вчити працювати з матеріалом, адже в них сьогодні дуже багато джерел, з яких його можна отримати. Завдання вчителя – спрямувати, дати приклад та заохотити до навчання.

Покладатися на талант

Дорослі часто зважають на таланти до якихось дисциплін. Зокрема, коли хтось гарно справляється з математичними прикладами, натомість йому важко даються твори. Через такі переконання у школярів вибудовується світогляд, що деякі навички неможливо здобути, він називається фіксований. Маючи такі упередження, діти, коли виростають, будуть боятися  докладати зусиль, труднощів та критики.

Натомість у школярів варто розвивати мислення зростання, завдяки якому зростатимуть здібності. Завдяки цьому у них зʼявлятиметься віра, що чим більше вони докладатимуть зусиль, тим більшого зможуть навчитися.

Якщо учень має проблеми з якимось предметом, не варто казати йому, що в нього немає хисту. Натомість, вчителю краще змінити підхід та мотивацію до навчання.

Не конфліктувати

Діти неодмінно стикатимуться з конфліктними ситуаціями у школі. Якщо ж вони не будуть на них реагувати, то у майбутньому це призведе до страху заперечень, висловлення своєї думки та намагання бути хорошим для всіх. Натомість, педагогам варто навчити дітей екологічно вирішувати конфлікти, не боятися дискутувати та відстоювати власну думку.

Чтайте також:  «Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

Все виконувати за зразком

Зазвичай креативність сприймають як те, що стосується мистецтва або літератури. Проте її можна проявляти і в інших дисциплінах. Якщо ж школярі виконуватимуть завдання за зразком, то не зможуть розглядати альтернативні варіанти.

Саме тому фахівці радять вчителям давати змогу проявляти креативність під час розвʼязання задач, написання творів тощо. Таким чином вони розвиватимуть свої навички та шукатимуть інші можливості.

Джерело.


Повернутись вверх