facebook

Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Фахівці Мічиганського університету (США) повідомили, що учні, прізвища яких починаються на перші чотири літери алфавіту, у середньому мають вищі оцінки за контрольні роботи. Водночас школярі та студенти, прізвища яких починалися на останні літери абетки, мали розрив у 0,6 бала за 100-бальною шкалою, який не був ніяк повʼязаний з якістю самої роботи.

На думку вчених, це відбувається через те, що під кінець перевірки вчитель втомлюється від навантаження. Такі результати стали відомі з опублікованого SSRN дослідження.

У висновку дослідники радять запровадити перевірку робіт, в якій послідовність буде випадковою, а не за алфавітом.

Фахівці дослідити понад 31 мільйон записів про оцінки у Мічиганському університеті у період з 2014 по 2022 рік. До вибірки включили понад 850 тисяч робіт, які перевірялися 21 тисячею викладачів.

За словами дослідників, такий ефект можна спостерігати протягом всього навчального курсу, що потім впливатиме на перспективи працевлаштування.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, яке провела незалежна аналітична платформа, українські діти, чиї батьки вчились не менш ніж 14,5 років, показали кращі результати з читання та математики, ніж школярі, чиї батьки мають не більше 9 років освіти. Учні, в яких батьки здобували освіту протягом 12 років, були найбільше схильні планувати навчатися в університеті у майбутньому. Крім того, дослідники зауважили, що одним із чинників, який впливає на формування навчальних результатів, є сімейне середовище, зокрема рівень освіти батьків.

Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

Джерело.


Повернутись вверх