facebook

Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

В Україні у 2025-2026-му навчальному році відбудеться пілотування старшої школи. В кожній області зʼявиться по одному академічному ліцею і по два профільних. Водночас у 10-12 класах передбачається скорочення предметів до 11-12. Таким чином, Міністерство освіти та науки планує розвантажити програму і наблизити українську освіту до загальносвітових стандартів.

Через те, що школярі перевантажені великою кількістю навчальних годин і предметів, їхні батьки вимушені винаймати репетиторів, аби підготувати дітей до вступу. Згідно з реформою старшої школи, діти у 10 класі зможуть надолужити освітні втрати, що може виключити проблему додаткових занять. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній, передає Укрінформ.

За його словами, кількість обовʼязкових предметів у школі буде поступово зменшуватися з кожним наступним класом. Водночас учні зможуть ще раз утвердитися у виборі профілю або обрати інший.

“Майже в усіх розвинутих країнах освіту в школі навчаються 12 (інколи 13) років. 11-річна освіта залишилася в Україні, Білорусі, Росії та Азербайджані. Тобто ця реформа насамперед – це перехід до загальносвітових стандартів”, – сказав Завгородній.

Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

Наразі освітяни в межах проєкту шукають оптимальну модель та визначають, які саме профілі там мають бути у старшій школі.

Нагадаємо, після реформування у 10-12 класах викладатимуть фізики, хіміки та математики. Держава хоче, аби професія вчителя стала престижною. Саме тому учні старшої школи мають отримувати знання від людей, які отримали педагогічну складову в рамках своєї фахової освіти. Завгородній зазначив, що протягом пілотного періоду старшої школи стане зрозуміло, які саме блоки потрібно покращити. Крім того МОН планує організовувати підвищення кваліфікації для директорів, методистів та вчителів та посилювати менеджмент створених класів.

Також Завгородній попередньо повідомляв, що програму у старшій школі адаптують під інтереси та вибір учнів, що зробить її більш цікавою. Для дітей створять освітній простір, в якому їм буде хотітися триматися. Зокрема, він передбачатиме математичне спрямування, природничі науки, інформатику чи іноземні мови. Водночас підлітки зможуть заглиблюватися в інші теми перед вступом до закладів вищої освіти або почати професійне навчання.

Джерело.


Повернутись вверх