facebook

“У стовпчик швидше, але…” Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

“У стовпчик швидше, але…” Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

Українська вчителька математики Наталія Трепак показала китайський метод множення двоцифрових чисел, чим захопила мережу. Педагогиня зазначила, що такий спосіб не такий швидкий, як у стовпчик, проте він показує, які ще є види обчислень.

В дописі в Instagram Трепак запропонувала знайти добуток чисел 32 і 24. Для цього, згідно з китайським методом, потрібно побудувати лінії. Для першого числа вони мають бути паралельними, для другого – перпендикулярними. Далі потрібно обчислити скільки є точок перетину для кожної із цифр у відповіді.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Trepak Natalia (@natalitrepak)

Перше число у нас 32. Трійка відповідає за десятки. У нас три десятки, отже, ми будуємо три паралельні лінії. Далі у нас дві одиниці, ми трошечки нижче спускаємося, будуємо дві лінії. Далі наступне число 24. Десятків – 2-е. Ми будуємо дві перпендикулярні лінії. Далі у нас одинниць 4 – будуємо трошечки далі чотири лінії. Починаємо рахувати добуток з кінця. Рахуємо, скільки в нас є точок перетину”, – пояснює педагогиня.

В коментарях вчителька зазначила, що такий спосіб легший для тих дітей, які не можуть вивчити таблицю множення.

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

Користувачі соцмережі були шоковані таким методом і зазначали, що завдяки йому можна полюбити математику.

“Я в шоці. Ви прекрасна вчителька математики. Хоч мені її ніколи і не зрозуміти”.

“Дякую, Наталю Волордимирівно, хоч на третьому десятку математику полюблю”.

“Дуже цікаво, молодець”.

Також в одному із опублікованих відео педагогиня зробила порівняння двох методів. Один із них передбачав ділення у стовпчик, інший – китайський. Різниця між остаточною відповіддю була у кілька секунд. Вчителька запропонувала обрати, яким способом скористались би школярі, аби знайти добуток.

Джерело.


Повернутись вверх