facebook

У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

Згідно з реформою старшої школи, в ліцеях буде навчатися від 300 до 700 учнів. Зокрема, в Україні вже є декілька закладів освіти, які пройшли реорганізацію і там нараховується понад 700 підлітків. Про це розповів заступник міністра освіти та науки Дмитро Завгородній.

Він також зазначив, що у селах, де для створення старшої профільної школи буде недостатня кількість дітей, то їх будуть підвозити до сусідніх громад. За словами посадовця, в певних випадках організовуватися кампуси, де учні зможуть жити та навчатись. Про це Завгородній розповів в інтервʼю Телеграфу.

“У старшій школі буде навчатись від 300 учнів до, наприклад, 700. Можливо — більше. Організаційно все буде різнитися залежно від заселеності тієї чи іншої території. Наприклад, у нас є безліч маленьких громад з дуже низькою кількістю населення. Вони не можуть собі дозволити мати таку старшу профільну школу. Є громади, в яких працюють чотири школи, і всі — малокомплектні, мають по одному 10-му та 11-му класу, і ці класи не заповнені”, – сказав чиновник.

Він пояснив, що важливо, аби доступ до такої освіти мали не тільки діти, які проживають в 15-кілометровій зоні від старшої школи. Проте вчитися мають і ті, які живуть подалі. Тож такий досвід можна перейняти в нинішніх училищ або коледжів, де підлітки можуть перебувати у закладі освіти протягом тижня.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Нагадаємо, учні старшої школи мають вчитися окремо від інших школярів. Зокрема, це стосується як 1-4 класів, так і 5-9-х. Присутність початкової школи в академічних ліцеях не буде призводити до досягнення поставлених реформою цілей. Попри те, що чинне законодавство передбачає таку систему навчання школярів, Міністерство освіти та науки зараз працює над поправками документу.

Джерело.


Повернутись вверх