facebook

“Траву не виривають руками, якщо є газонокосарка”. Освітянин спростував міф про таблицю множення на прикладі продавчині з ринку

“Траву не виривають руками, якщо є газонокосарка”. Освітянин спростував міф про таблицю множення на прикладі продавчині з ринку

Український освітянин та громадський діяч Володимир Співаковський дотримується думки, що таблиця множення перестала бути актуальною у розвитку памʼяті. Зокрема, він наводить у приклад дослідження, згідно з якими частина головного мозку, яка відповідає за усний рахунок, набагато краще тренується завдяки компʼютерним іграм.

Він пояснює, що раніше вважали вивчення таблиці множення обовʼязковим, проте нині якщо школяр не знатиме, скільки буде 8 помножити на 9, то зможе порахувати це на калькуляторі і нічого страшного не відбудеться. Співаковський запевняє, що сучасні люди не виривають траву руками, якщо мають газонокосарку. Тож так само і учень може скористатися електронним помічником, а не своєю памʼяттю. Про це освітянин зазначив у Facebook.

“Якщо раніше школи акцентували увагу на таблицю множення як індикатор розуму чи пам’яті, тепер її час минув. Не знає учень, скільки буде 8 х 9, – не страшно, порахує на калькуляторі. І не треба його гнобити. Адже траву вже не виривають руками, якщо є газонокосарка. Чому неодмінно учень повинен користуватися своєю пам’яттю, а не електронним помічником? Чому треба наполягати саме на розумовій праці?” – ділиться Співаковський.

Чтайте також:  "Школа – це не прохідний двір". Ігор Лікарчук – про винних у провалі НУШ, заборону ґаджетів і штрафи для учнів за погану поведінку

Він поділився прикладом продавчині з ринку, чим спростував міф про необхідність вивчення таблиці множення.

Зокрема, педагог замовив у жінки три кілограми помідорів вартістю по 130 гривень за кожен. Загальну суму йому озвучили після того, як її було пораховано на калькуляторі. Освітянин поцікавився, чому продавчиня застосовує саме такий метод визначення остаточної вартості продуктів, а не рахує це усно.

Вона пояснила, що навіть незначна помилка буде коштувати їй дорого і вона може не дорахуватися грошей. Жінка каже, що працює цілий день і стоїть за прилавком і в спеку, і на морозі, до того ж на ринку часто розсіяна увага. Ці та інші фактори впливають на її зосередженість та ясність розуму, тож якщо вона буде неправильно казати суми покупцям, рахуючи їх усно, то не матиме прибутку.

Співаковський зазначає, що аби в школах таблицю множення викладали як пасьянс “Косинка”, яку діти освоюють за один день, то вони б так само швидко навчились множити та ділити числа.

“Варто озирнутися довкола та побачити, скільки чудових речей придумано останнім часом навіть тими, хто не знає латини та таблиці множення. От природа не нагородила людину бездоганним зором. І тоді вигадали окуляри – як помічник людини. Хто з вас проти окулярів чи лінз? Тоді чим калькулятор гірший?” – написав Співаковський.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Він зауважив, що раніше для розвитку пам’яті вчили латину, проте нині цього не роблять, і світ від цього не “звалився”, а мислення людства прискорилося порівняно з їхніми предками.

Проте думки українців щодо цього розділилися. Знайшлись ті, хто погодився із автором допису, підкреслюючи те, що часи змінились і раніше ця навичка допомагала тренувати памʼять, проте зараз зʼявилися сучасні інструменти.

Проте є й ті, хто вважає, що саме таблиця множення допомагає підтримувати памʼять у гарному стані.

“Таблиця множення – гарний інструмент для тренування пам’яті, і на цьому будувались усі наступні знання з математики і не тільки. До речі, моя 96-річна мама, щоб довести мені, що вона в хорошій ментальній формі, пропонувала мені змагання на швидкість, хто краще знає таблицю множення. Я жодного разу не виграв”.

“От у мене старший син таблицю множення вивчив і знає, а молодша донька ні в яку. Так і каже, що в неї є калькулятор у мобільному телефоні”.

“А я калькую без калькулятора. Продавці дивуються, коли даю 47 або 19 центів, щоб вони мені повернули круглу суму без монеток. Мене це виховало з часів школи, хоча математику списувала, а контрольна мене лякала”.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Джерело.


Повернутись вверх