facebook

Які зміни чекають старшу школу в Україні: з 17 предметів залишать 12, а 45% випускників підуть до ПТУ

Які зміни чекають старшу школу в Україні: з 17 предметів залишать 12, а 45% випускників підуть до ПТУ

З 2027 року в Україні почнеться реалізація реформи старшої школи. Згідно з нею, учні 10-12 класів зможуть самостійно обирати свій шлях в системі освіти. Для втілення проєкту Міністерство освіти та науки передбачило створення певних можливостей. Зокрема, школярі зможуть вивчати два рівні кожної галузі – основний (базовий) та поглиблений (профільний),а програми в ліцеях матимуть як “вузькі” предмети, так й інтегровані курси.

Про це Міносвіти повідомило на офіційному сайті. Відповідно до проєкту, зміст освіти стане більш гнучкішим. Підлітки вивчатимуть певну кількість обовʼязкових дисциплін, кількість годин на які поступово зменшуватиметься, та варіативну частину в межах обраного профілю, час на вивчення якої навпаки ставатиме більшим.

Згідно з реформою, кожен ліцеї матиме щонайменше три кластери для формування профілів – STEM, мовно-літературний, суспільно-гуманітарний. Для вивчення обовʼязкових предметів у закладах освіти формуватимуть фіксовані класи, натомість під час навчання на вибірковому циклі створюватимуться міжкласні групи.

За словами секретарки Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталії Піпи, реформа старшої школи передбачає скорочення предметів. Зокрема, якщо нині школярі мають у розкладі 17 навчальних дисциплін, то в ліцеях їх буде не більше 11-12. Таким чином МОН планує зменшити навантаження на дітей.

Чтайте також:  В селах з 2027 року закриватимуться школи — чому цей процес незворотний

Піпа пояснює, що наразі в Україні тільки 35% 9-класників обирають профтехосвіту. Натомість, в деяких країнах Європи ці показники доходять до 70%. Тож профільне міністерство планує, аби в нас частка таких учнів становила не менше 45%. Про це депутатка розповіла в інтервʼю Телеграфу.

“Наша мета – щоб діти отримали насправді якісну освіту по тих предметах і профілізації, які їх цікавлять. Завдання початкової і середньої школи – дати загальні базові знання. А після йтиме профілізація – те, що в Америці називається High School, що є і в Британії, Польщі, Німеччині тощо. У нас попереду відновлення України, нам все більше потрібні робочі спеціальності”, – зазначила Піпа.

Вона додала, що випускники, які плануватимуть продовжити навчання у закладах вищої освіти, зможуть обрати після 9-го класу академічні ліцеї і вже там готуватися до вступу у виш. Інші ж піти у ПТУ.

За словами Наталії Піпи, велика ймовірність, що професійні ліцеї будуть створювати на базі училищ, аби учні мали змогу і вчитись і працювати, щоб зрозуміти чи дійсно їм цікава обрана професія.

Джерело.


Повернутись вверх