facebook

«Розділяти українську мову та літературу не можна»: мовний омбудсмен проти скасування обов’язкового ЗНО з укрліт

Тарас Кремінь готує звернення до прем’єр-міністра і МОН, щоб норма щодо ЗНО була переглянута або аргументована.

У 2021 році у переліку предметів зовнішнього незалежного оцінювання може не виявитися української літератури. Про це йдеться у сюжеті телеканалу UA: Перший. За ініціативи Міністерства освіти і науки, наступного літа абітурієнти обиратимуть: складати українську мову разом з літературою, як було раніше, або лише українську мову. Кількість обов’язкових предметів збільшується до 5.

Цьогоріч тестування традиційно проходило з української мови та літератури, математики або історії України, а решту предметів обирали – їх мало бути не більше 4.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь наголошує, що розділяти українську мову та літературу не можна:

Скасування обов’язкового ЗНО з української літератури – це одна з найбільших загроз стосовно освітньої реформи, і державної гуманітарної політики загалом.

Саме тому мовний омбудсмен готує звернення до прем’єр-міністра і МОН, щоб ця норма була переглянута або аргументована. За його словами, засвоїти українську мову без високого рівня вивчення української літератури неможливо.

Омбудсмен пропонує завдання різного рівня складності єдиного ЗНО з української мови та літератури: для тих, хто планує вступати на природничі спеціальності, завдання з літератури і мови можна зробити простішими, а для гуманітарного профілю – складніше.

Шановні освітяни, а що думаєте про це ви?

Джерело.


Повернутись вверх