facebook

Унаслідок реформи виші будуть конкурувати за студента, – МОН

Унаслідок реформи виші будуть конкурувати за студента, – МОН

Вишам потрібно буде переконати абітурієнтів, що гранти або ваучери треба принести саме до них

Нова система фінансування має змінити ситуацію у сфері вищої освіти, примусивши виші конкурувати за студентів.

На цьому наголосив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв’ю інтернет-виданню «Апостроф».

За його словами, суть реформи полягає в тому, що заклади вищої освіти не будуть отримувати гроші безпосередньо від держави, а їм потрібно буде переконати абітурієнтів, що гранти або ваучери треба принести саме до них.

Натомість студенти мають почати більш ретельно ставитись до вибору вишу для подальшого навчання.

«Студент, поставлений у становище, коли він сам оплачує освіту, буде більш прискіпливо обирати місце навчання. На його вибір впливатимуть ряд важливих факторів: рейтинг вишу, якість освіти, рівень наукових досліджень, статистика працевлаштування випускників, міжнародні зв’язки тощо. І для того, щоб залучити студентів, а з ними і фінансування, виші будуть конкурувати, підвищуючи всі ці показники», – переконаний Винницький

Також посадовець упевнений, що різні способи фінансування здобуття вищої освіти дозволять надати людям ширші можливості при отриманні освіти.

«Ті, хто прагнуть стабільності і гарантії зайнятості, зможуть учитися на бюджеті. Ті, хто хоче реалізуватися в нових сферах, може вільно обрати спеціальність і отримати матеріальну підтримку через державний грант і пільгові кредити. А дорослі люди, які хочуть вдосконалити свою кваліфікацію чи отримати нову спеціальність, отримають таку можливість через ваучери», – зазначив заступник міністра.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Джерело.


Повернутись вверх