facebook

Що планує зробити МОН до 2027 року: стратегія діяльності

Що планує зробити МОН до 2027 року: стратегія діяльності

Інформує Всеосвіта.
На сайті МОН було оприлюднено Стратегічний план роботи на найближчі три роки. На думку Оксена Лісового, сьогодні недостатньо зробити «косметичний ремонт» освітньої системи, її варто повністю змінити. Автори документа скористалися ШІ-інструментами, щоб проілюструвати «трансформації змісту і сенсу освіти», про які говорить міністр. Що з цього вийшло та які завдання планують виконати до 2027 року — розповідаємо в матеріалі.

Нещодавно МОН України презентувало Стратегічний план діяльності до 2027 року — «Освіта переможців». У ньому представлено дев’ять пріоритетів у галузі освіти на наступні три роки.

Переконаний, що освіта має готувати людину саме до завтрашнього дня. Навіть не до сьогоднішнього. І саме тому нам недостатньо зробити «косметичний ремонт» системи освіти й науки. Нам потрібно трансформувати її. І що найважливіше — процес розвитку не повинен зупинятися ніколи, якщо ми хочемо не лише встигати за динамічним сучасним світом, а й задавати у ньому тренди, — сказав міністр освіти Оксен Лісовий.

В основу Стратегічного плану було покладено державні програмні документи, які визначають стратегії розвитку України та її інтеграції до Європейського Союзу. Вказаний документ містить аналіз поточної ситуації у галузі освіти і науки, з акцентом на виклики в різних сферах, та опис контекстів, які визначають пріоритетні напрями діяльності.


«Викривлені» ілюстрації Стратегічного плану діяльності МОН

Проте вчителі, ознайомившись з представленим МОН планом дій на найближчі три роки, знайшли у ньому певні недоліки: фактологічні, орфографічні помилки та навіть очевидні «ілюстративні» розбіжності, які з’явились внаслідок використання ШІ-застосунків.

На думку укладачів Стратегії, критичною та базовою необхідністю для майбутнього є трансформація в умовах війни. Але ці та інші деталі анонсованих «трансформацій» вчителям та викладачам дещо важко собі уявити через сумбурність текстового опису документа.

Що саме хотіли донести до педагогічної аудиторії укладачі Стратегії — теж не зовсім ясно. Адже складається враження, що все текстове наповнення документа було створено виключно штучно.

В офіційний план діяльності МОН, його укладачі додали графічні зображення, що були створені низькоякісними ШІ-ресурсами. Ви можете самостійно переглянути ці «шедеври».

Документ перенавантажено аналізом поточної ситуації у галузі освіти і науки, а також ключовими ініціативами міністерства. Всі акценти зосереджено на викликах часу, описі контекстів та повторенні пріоритетних напрямків діяльності МОН.

Освіта має бути фундаментом для розвитку економіки України та людського капіталу. А наука — синонімом до «інновацій» та «технологій», щоб бути привабливою для інвестицій та міжнародних партнерств. Саме це ми закладали в цілі Стратегічного плану, — наголошують автори документа.

Чтайте також:  "В Україні хочуть запровадити жорсткі штрафи для школярів": що відбувається і кого каратимуть?

Джерело.


Повернутись вверх