facebook

Заочне навчання з «ефектом присутності»: що зміниться

Заочне навчання з «ефектом присутності»: що зміниться

Інформує Всеосвіта.
Заочна форма навчання в Україні не відзначається високою якістю, вважає заступник міністра освіти і науки М.Винницький. На його думку, вона передбачає лише факт отримання диплома, а не здобуття компетентностей, знань чи вмінь. Він анонсував, що МОН підготує низку рішень, які матимуть на меті змінити ситуацію. Про які нововведення йдеться — читайте в матеріалі.

Раніше у Міністерстві освіти і науки України говорили про скасування заочної освіти, проте після отримання негативного зворотного звʼязку від громадськості, посадовці ухвалили рішення залишити цей формат здобуття освіти.

Спочатку ми справді думали про скасування заочної освіти, бо вважали, що простіше вдосконалити дистанційну форму і нею замінити заочну. Але порадились, отримали певний фідбек від багатьох ректорів, депутатів, громадськості і пішли іншим шляхом: ухвалили рішення не скасовувати, а вдосконалювати заочне навчання. Сьогодні ця форма дуже популярна — є 290 тисяч студентів на різних програмах, — сказав М.Винницький.

Проте посадовець й надалі вважає, що необхідно також розуміти — заочна форма в нашій державі не відзначається високою якістю. На його думку, найчастіше йдеться про отримання диплома, а не про здобуття компетентностей, знань чи вмінь. Про це повідомляє Канал 24.

Тепер перед нами стоїть завдання змінити цю ситуацію. Вже зараз для цього ми розробляємо низку рішень. Дистанційка у нас на сьогодні асоціюється з чорними квадратиками в zoom — і це неправильно. Насправді це про гнучкість, про можливості варіювати між синхронними і асинхронними заняттями — коли викладач має можливість обрати оптимальний спосіб подачі різної інформації та перевірки знань, — акцентував замісник очільника МОН.

Відомо, що чиновники вже працюють над такими нововведеннями у сфері заочного навчання:

  1. збільшення кількості віртуальних контактних годин викладачів зі студентами;
  2. запровадження проміжних перевірок знань для студентів;
  3. перегляд обсягу робіт, які виносяться викладачами на сесію.

За словами М.Винницького, це вкрай важливо зробити вже найближчим часом, особливо зважаючи на дистанційний формат навчання.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Джерело.


Повернутись вверх