facebook

Булінг в українських школах: на що найбільше скаржаться діти

Булінг в українських школах: на що найбільше скаржаться діти

Булінг і надалі залишається серйозною проблемою в школах по всьому світу, зокрема і в Україні. Діти можуть скаржитися на різні форми булінгу, проте, згідно з загальнонаціональним репрезентативним дослідженням, деякі форми булінгу все ж трапляються частіше.

По це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Зокрема, наприкінці 2023 – на початку 2024 року громадська організація “Студена” провела загальнонаціональне репрезентативне дослідження з теми булінгу.

Вибірка складала 5576 респондентів вікового діапазону 10-14 років. Це були учні українських шкіл різних форм навчання, увага зосереджувалась на представниках 5-9 класів.

Відповідно до статистичних даних, респонденти частіше всього згадували, що зустрічалися в своєму житті з такими проявами булінгу:

  • заклики не дружити з ними – 25,9%;
  • розпускання брехливих чуток про них – 24%;
  • зневажливі або принизливі відгуки щодо їх зовнішності – 21,8%;
  • образливі онлайн-повідомлення від інших дітей – 21,4%;
  • жарти чи анекдоти, які розповідають так, щоб було зрозуміло, що це нібито про мішень булінгу – 18,3%.

Крім того, в статистиці було зазначено, що деякі категорії могли мати понад 100% результатів, адже респондентам дозволили обирати декілька категорій за раз, якщо вони стикались з різними формами булінгу.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Підсумки цього статистичного опитування дають можливість зробити висновок, що:

  1. На першому місці найбільш поширеним є кібербулінг – 58,2%.
  2. Друге місце посідає непрямий реляційний булінг – 49,9%. Він проявляється у форматі розпускання чуток, паплюження репутації та перешкоджання дружбі.
  3. Третє місце займає прямий психологічний булінг – 37,4%. Сюди враховують образи, глузування, словесні знущання, дражнилки, приниження та погрози.

Проте доктор філософії в галузі психології, співзасновник та директор громадської організації “Студена” Настя Мельниченко наголосила “Апострофу” наступне:

“На третьому місці – прямий психологічний булінг: образи, глузування, словесні знущання, дражнилки, приниження та погрози. Це в цілому 37,4%, причому від вчителя – 15,6%. І на п’ятому місці – прямий фізичний булінг, 26,1%“.

Джерело.


Повернутись вверх