facebook

Якщо вчитель не привчений читати, кого він виховає? – мережу сколихнув закид відомого актора

Якщо вчитель не привчений читати, кого він виховає? – мережу сколихнув закид відомого актора

Він не згоден, що у проблемі вважають винними батьків та ґаджети.

Український актор, режисер, драматург Олександр Мірошниченко розповів про своє бачення, чому діти не люблять читати.

На його думку, попри те, що провину покладають на ґаджети та батьків, в цьому питанні значний приклад показують вчителі. Він ставить запитання, чи багато педагогів приділяють часу на читання літератури не повʼязаної зі шкільною програмою.

Мірошниченко вважає, що все починається в педагогічних вишах, де майбутніх вчителів не привчають любити читання, а вони, в свою чергу, не роблять це потім з дітьми. За його словами, це впливає і на виховання школярів.

Я не про читання в рамках шкільної програми.

Я про загальну ерудицію та про читання як ознаку розвитку інтелекту.

Ланцюжок. Одне чіпляється за інше. Якщо вчитель не привчений читати щось (більше), за шкільну програму – кого він виховає? Ну добре. Залишимо термін «виховання» «за бортом». Просто подумаємо який приклад вчитель може дати дітям.

А ось тут ланцюжок вже тягнеться в педагогічні виші. Де не привчають майбутніх вчителів любити читання. А вчителі не привчають дітей. Коло замикається.

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Але винуваті, все ж таки, гаджети та батьки. Так?

У коментарях до допису розгорнулася справжня дискусія на цю тему:

Анна Мельник

Винні всі. Я читаю, багато читаю. Мої діти не такі книгомани як я, але читають потрохи. Бо дома є книги, бо дома є такі книги, що дорослі відкривають рота при перегляді.

Alla Hapochka

Не люблю я більшість освітян за вузьколобість та непрофесіоналізм, але тут не згідна. Вчитель має навчати за шкільною програмою, це його робота. Любити плавати, ходити в гори та читати запоєм він не зобов’язаний.

Надія Коверіна

Якщо ця людина застрягла та продовжує жити наративами Достоєвського, то яким чином вона виховає вільну дитину?

Roman Mamchur

Дуже просто. Якщо батьки читають для себе і якщо батьки читають для дітей, діти люблять книжки. В інших випадках – не люблять.

Maryna Zelenyuk

Я люблю читати. Але це навряд спонукатиме моїх учнів більше читати. Діти копіюють батьків. Якщо батьки читали дітям вголос і читають книги в присутності власних дітей, то зростає вірогідність того, що і їхні діти читатимуть, або слухатимуть аудіокниги.

Мар’яна Чорна

Цікаво, чому автор відповідає за вчителів на своє запитання? З чого Ви взяли, що вчителі не читають?

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Олександр Пилипчук

Цікава спроба хоч щось накинути на вчителів: не може ж бути, щоб вони не були винні у всьому.

Джерело.


Повернутись вверх