facebook

Обов’язкове вивчення англійської в дитсадках, школах та ЗСУ: що передбачає новий законопроєкт

Обов’язкове вивчення англійської в дитсадках, школах та ЗСУ: що передбачає новий законопроєкт

Інформує Всеосвіта.
Парламентський комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт «Про застосування англійської мови в Україні». Документ має на меті офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в нашій державі. Зокрема, він визначає категорію посадовців, які будуть зобов’язані володіти нею на високому рівні.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вчора, 5 березня, рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт № 9432 «Про застосування англійської мови в Україні» в другому читанні і в цілому. За таке рішення проголосувала більшість членів комітету на черговому засіданні.

Загалом до другого читання суть і філософія законопроєкту не змінились суттєво. Найбільшу зміну, а саме вилучення норм щодо обов’язкового транслювання англомовних фільмів в кінотеатрах, комітет, і потім і ВР в залі прийняли при голосуванні у першому читанні, — пояснила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Всеосвіта нагадує, що під час доопрацювання та наступного ухвалення законопроєкту в першому читанні з нього було вилучено норму про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу.

Цей законопроєкт фактично закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Зокрема, він визначає категорію посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою. А також унормовує застосування англійської в роботі органів державної влади та місцевого самоврядування. Обов’язковий іспит з англійської для чиновників буде безплатний. Його можна буде складати не частіше одного разу на чотири місяці, але необмежену кількість разів. В освіті на всіх рівнях вивчення і використання англійської мови також є обов’язковим.

Для військовослужбовців діятиме стандарт НАТО STANAG 6001 щодо володіння іноземною мовою на рівні, достатньому для спілкування у професійних галузях. Втім, під час воєнного стану та мобілізації на військовослужбовців та правоохоронців вимога володіти англійською мовою не поширюється. Вимога знати англійську для держслужбовців категорії «А», голів місцевих держадміністрації та їхніх заступників набуде чинності через два роки після припинення/скасування воєнного стану, а для решти чиновників — через чотири роки після завершення воєнного стану. Це окреслено перехідними положеннями.

Чтайте також:  "Ми обмежуємо своїх дітей". Освітянин пояснив, чому в малих селах мають вчитися тільки учні 1-4 класів

Джерело.


Повернутись вверх