facebook

За політичну агітацію в освітніх закладах нестиме відповідальність директор – освітній омбудсмен

Члени політичних партій, депутати або кандидати в депутати не мають права проводити свою діяльність в закладах освіти.

Вчора на Міносвіти з’явилося повідомлення, що у міністерстві заборонили проводити політичну агітацію у закладах освіти. Адже останнім часом надходило чимало скарг на те, що учасників освітнього процесу постійно залучають до участі в акціях і заходах окремих політичних партій.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов роз’яснив, чи можуть заклади освіти мати будь-які стосунки з політичними партіями та хто і яку відповідальність нестиме за розповсюдження політичної реклами в закладі освіти.

Він розповів, що члени політичних партій, депутати або кандидати в депутати не мають права проводити свою діяльність в закладах освіти та втручатися в їхню освітню діяльність. У закладах освіти забороняється зберігати, розміщувати, розповсюджувати рекламу, плакати, подарунки, стенди, листівки, аудіо-чи відеоматеріали, інші матеріальні чи нематеріальні об’єкти (крім підручників), які містять:

  • назву чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові учасників чи засновників політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (частина 3, 4, статті 31 Закону України “Про освіту”.
Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Також забороняється керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам, залучати здобувачів освіти до заходів, організованих політичними партіями крім тих заходів, які передбачені освітньою програмою (частина 4, стаття 31 Закону України “Про освіту”. Забороняється залучати і працівників закладів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями.

Відповідальність за дотримання чинного законодавства у закладі освіти несе його керівник, і він не має права дозволяти будь-кому розповсюджувати політичну рекламу. Якщо ж він дозволяє її розповсюдження або не реагує на факт розповсюдження політичної реклами, то це – грубе порушення Конституції України, Закону України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту”.

Батькам або педагогічним працівникам, які стали свідками розповсюдження політичної реклами у школі, необхідно звернутися до керівника закладу з письмовою заявою щодо припинення порушення чинного законодавства.

Якщо ж директор не реагує – треба звертатися до відділу (управління, департаменту) освіти та/або до Центральної виборчої комісії, територіальних виборчих комісій, правоохоронних органів для проведення розслідування.

Якщо факт розповсюдження політичної реклами у школі підтвердиться – директор буде притягнений до адміністративної відповідальності.

Якщо ж громадянин спробує розмістити агітаційні матеріали або політичну рекламу у забороненому місці (а у закладах освіти це заборонено), то він може бути притягнений до відповідальності та сплатить штраф у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Стаття 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Джерело.


Повернутись вверх