facebook

Проблеми молодих вчителів: експерти назвали бар’єри, які відштовхують фахівців від роботи у школі

Проблеми молодих вчителів: експерти назвали бар’єри, які відштовхують фахівців від роботи у школі

Інформує Всеосвіта.
Згідно з останніми дослідженнями, сьогодні середній вік українського вчителя становить близько 46 років. Щороку цей показник тільки збільшується. Спеціалісти освітньої сфери перелічили найпоширеніші проблеми, які впливають на масове звільнення молодих вчителів зі школи, та запропонували шляхи їх можливого розв’язання.

На якість освіти та становлення учня, згідно з міжнародними дослідженнями, найбільше впливає роль вчителя та безпосередньо методика його викладання. Про це повідомила Лілія Гриневич — ексміністерка освіти і науки України та проректорка Київського університету імені Бориса Грінченка. Під час презентації проєкту «MentorMe» вона зазначила:

Ми можемо мати прекрасну школу з прекрасними умовами, але якщо там не буде вчителів, які здатні співпрацювати з дитиною, співпереживати їй, виводити на відповідні навчальні результати, не буде тої перспективи, яку має дати людині освіта.

Водночас Лілія Гриневич акцентувала, що у 17 років, коли підлітки закінчують навчання в школі й обирають до якого закладу вищої освіти їм вступати, мало хто має чітку мотивацію стати вчителем. На думку ексміністерки, не менш важливою є і якісна підготовка майбутніх педагогічних працівників. Бо саме в університетах і коледжах багатьох студентів може «задрайвити» майбутня професія. Сьогодні ж середній вік українського вчителя та вчительки складає 46 років. Ці дані були опубліковані ДНУ «Інститут освітньої аналітики». З року в рік загальна кількість педагогічних працівників віком до 30 років у школах суттєво зменшується. Зараз учителів, стаж яких від 1 до 3 років, є лише 5% від загальної кількості педагогів.

За словами заступника голови Освітнього комітету Верховної Ради України Сергія Колебошина, ключовим бар’єром, через який молоді фахівці не хочуть іти працювати в школи, є низька заробітна плата, адже сучасний її рівень «зовсім не мотивує входити до класу». Проте робота над цією проблемою можлива, навіть в умовах обмеженого фінансування освіти. На його думку, це слід робити шляхом зміни структури оплати праці педагогів, над чим зараз і працює Міністерство освіти і науки України.

Питання зарплати важливе, і вона на вході має бути релевантною до того, що отримують більш досвідчені вчителі. Досвід має значення, але базова ставка має бути такою, щоб для людини був сенс заходити в професію, – пояснив член комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

Менеджерка освітніх проєктів Ярослава Мозгова, своєю чергою, вважає — якщо програма підготовки майбутніх учителів буде пронизана цінностями «НУШ», цілком ймовірно, що в Україні з’явиться набагато більше охочих працювати за нею.

За ці 7 років багато змінилося, і якщо програма ЗВО буде адаптуватися до того, що відбувається в середній школі, а випускники матимуть змогу подивитися на нові українські класи – це буде додаткова цінність, – впевнена Ярослава Мозгова.

Експерти впевнені, що молоді педагоги часто краще встановлюють зв’язок з дітьми. Водночас суспільство має до молодих вчителів надто завищені вимоги, що може тиснути та обмежувати їх. Роман Грищук додав, що в наш час побутує думка, що вчитель має відповідати конкретному образу й транслювати його, зокрема, і поза межами своєї професійної діяльності.

І тут виникають питання. Учителька молода, їй 20 або 30 років, веде активне життя … На неї накладається тиск, що батьки учнів, наприклад, зайдуть в Instagram і подивляться, який вона там має вигляд. Або вона задумується, чи можна жартувати в ТікТок тощо, – підсумував посадовець.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Джерело.


Повернутись вверх