facebook

Корекційно-розвиткові заняття дітей з ООП фінансує держава: які додаткові послуги можна отримати

Корекційно-розвиткові заняття дітей з ООП фінансує держава: які додаткові послуги можна отримати

Якісне функціонування інклюзивних класів та центрів значною мірою залежить від завчасного виявлення, оцінки та розвитку дітей з ООП у ранньому дитинстві. Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов пояснив, що впливає на успішність роботи цих закладів в умовах війни та які додаткові освітні послуги можуть безплатно отримати діти з ООП.

Під час війни роль інклюзивно-ресурсних центрів для дитини з особливими освітніми потребами, її батьків, а також закладів освіти лише посилюється. Про це говорить освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Він вказує, що вже під час воєнного стану інклюзивно-ресурсні центри були наділені додатковими завданнями. Перш за все – це проведення комплексної оцінки, повторної комплексної оцінки та здійснення системного кваліфікованого супроводу дітей з особливими освітніми потребами, які були вимушені змінити місце проживання або перебування, зокрема учні:

зараховані в інклюзивні класи (групи) закладів освіти й не отримують додаткових психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг за місцем навчання;

здобувають освіту з використанням технологій дистанційного навчання, але не отримують корекційно-розвиткових або психолого-педагогічних послуг за місцем навчання внаслідок особливостей психофізичного розвитку.

Інклюзивно-ресурсний центр надає інформацію батькам або іншим законним представникам дитини з особливими освітніми потребами, які переїхали на тимчасове місце проживання в межах України, про заклади освіти, в яких можна продовжити здобуття освіти та отримати психологічну, соціальну та іншу допомогу.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття, які може отримати дитина з ООП
Україна виділяє державну субвенцію для надання підтримки особам з особливими освітніми потребами. За кошти цієї субвенції заклади освіти та ІРЦ забезпечуються усім необхідним обладнанням та оплачуються психолого-педагогічні й корекційно-розвиткові заняття дітей з ООП. Тобто ці послуги для батьків та дітей є безплатними. Згідно з Постановою Кабміну від 14 лютого 2017 року № 88 отримати послуги можуть:

діти з ООП, які здобувають освіту в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти;

діти з особливими освітніми потребами раннього та дошкільного віку, які не відвідують заклади дошкільної освіти;

учні з ООП, які здобувають освіту в інклюзивних класах загальної середньої освіти;

учні, які здобувають освіту у формі педагогічного патронажу;

учні з ООП, які здобувають середню освіту у закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

Омбудсмен зазначив, що у чинному Додатку 1 під назвою «Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами» вказано перелік актуальних послуг для дітей з ООП:

ритміка та розвиток мовлення;

логоритміка та лікувальна фізкультура;

соціально-побутове орієнтування;

корекція розвитку та орієнтування у просторі;

розвиток слухового, зорового, тактильного сприймання мовлення та формування вимови;

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

корекція зору та розвитку психофізичних функцій.

Посадовець наголошує, що цей список є орієнтовним і в разі потреби дитина може отримати інші послуги, які не було зазначено у переліку.

Умови отримання послуг
Перш за все, батькам дитини слід звернутися до ІРЦ. Працівники центру проведуть комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини й визначать потреби та перелік необхідних послуг. З висновком та рекомендаціями батьки дитини з ООП мають звернутися до закладу освіти (адже на його базі й будуть надаватися послуги). Проте для дітей, які не охоплені освітою, незалежно від віку, а також дітей, які здобувають освіту у формі педагогічного патронажу, заняття відбуваються в інклюзивно-ресурсних центрах.

Джерело.


Повернутись вверх