facebook

“Краще дайте їм свободу та гідну зарплату!” Лікарчук розкритикував супервізію для українських вчителів

“Краще дайте їм свободу та гідну зарплату!” Лікарчук розкритикував супервізію для українських вчителів

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук розкритикував рішення про появу супервізорів у школах для українських вчителів. Він впевнений, що педагогам краще дати свободу та гідну зарплату. На його думку, форми роботи фахівців витягнули з нормативних документів, які встановлювали роботу шкільних інспекторів у середині 70-х років минулого століття.

Свою реакцію Лікарчук висловив у дописі у Facebook. Він, зокрема, підкреслив “турботу” про вчителя, зазначивши, що спочатку його роботу вивчатимуть, а потім надаватимуть професійну допомогу.

“Та дайте вчителю достойну зарплату, захистіть його від усіх начальників, методистів, супервізорів, борців і борцинь за якість освіти. Знищте освітній бюрократизм. Забезпечте педагогічну свободу. Розробіть адекватні вимогам сьогодення критерії оцінки праці вчителя, морально і матеріально мотивуйте педагога до підвищення свого фахового рівня. Зробіть так, щоб випускники педуніверситетів стояли в черзі для працевлаштування в школах. І тоді не будуть потрібні ніякі супервізори”, – написав освітній діяч.

Він звернув увагу на “крутість” допомоги, яку отримуватимуть вчителі. Зокрема, підкресливши, хто буде її надавати, а саме супервізори, які мають стаж роботи з навчання дорослих не менше одного року або пʼяти у школі.

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

“Знову кількість контролерів і наглядачів за роботою вчителя зростає. Пардон. Але незабаром не буде за ким наглядати і чию роботу контролювати”, – зазначив Лікарчук.

Він додав, що у разі, якщо педагогам дійсно хочуть допомогти, то варто дописати в положенні лише одне речення: “Супервізія проводиться лише за бажанням та ініціативою вчителя”.

Користувачі соцмережі погодились з думкою Лікарчука й висловили своє невдоволення:

“Ненав’язливий сервіс буде?! Як в СРСР?”.

“Супервізор повинен мати вищу освіту, не менше п’яти років педагогічного стажу, не менше одного року практичного досвіду навчання та освіти дорослих, а також сертифікат, що підтверджує навчання протягом останніх трьох років за програмою підготовки супервізорів”, – і підуть надавати “професійну допомогу та підтримку” учителям, які в десятки разів мають більше педагогічного стажу (практичного досвіду) роботи в школі”. 

Джерело.


Повернутись вверх