facebook

Як місцева влада може вплинути на якість освітньої діяльності у школах?

Як місцева влада може вплинути на якість освітньої діяльності у школах?

Органи місцевого самоврядування відповідають за матеріальне забезпечення, розвиток освітньої інфраструктури, безпечну експлуатацію будівель, кадрову спроможність закладів. Умовно сферу відповідальності засновника можна поділити на 4 напрями: розвиток освітнього середовища, формування кадрового складу керівників закладів освіти, підтримку професійного розвитку педагогічних працівників та стратегічний розвиток закладів.

✅ Освітнє середовище

Комфортне і безпечне освітнє середовище допомагає дітям не лише досягати високих результатів у навчанні, а й відчувати себе частиною громади, яка створює їм умови для отримання якісної освіти, розвитку і дозвілля. Якість освітнього середовища не вимірюється стінами, парканами і кольоровими меблями. У школі важливий мікроклімат, у якому кожен відчуває власну гідність і ставиться з повагою до інших. Втім, створення належно оснащеного та забезпеченого усім необхідним для комфортного навчання і роботи простору школи з якісним освітленням, комфортним температурним режимом, чистими навчальними приміщеннями та вбиральнями, смачним і здоровим харчуванням — базовий мінімум, що залежить безпосередньо від засновника закладу.

 

✅ Формування кадрового складу керівників закладів освіти

Важливою частиною роботи засновника у напрямі забезпечення якості освітньої діяльності школи є обрання за конкурсом професійного та відповідального директора. Адже якісна школа — це результат роботи сильного керівника над розвитком закладу. Те, як директор налаштує управлінські процеси, безпосередньо впливає на якість освіти у школі, яку він очолює. Тому відповідальний підхід засновника до обрання керівника закладу напряму впливає на те, як розвиватиметься школа, наскільки конструктивними та ефективними будуть взаємини керівника із засновником, як розвиватиметься середовище в закладі тощо.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

✅ Розвиток педагогічних працівників

Мотивувати вчителів, працювати над своїм професійним розвитком та вдосконаленням роботи — безумовно, завдання директора. Завдання ж засновника — фінансувати належну оплату праці та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів. Така синергія засновника та керівника створює у школі територію творчої свободи і розвитку для вчителів, стимулює розвиватись, застосовувати сучасні підходи у навчанні та оцінюванні учнів.

✅ Стратегічний розвиток закладів

Одним із основних повноважень засновника є затвердження та фінансування стратегій розвитку шкіл у громаді. Стратегія розвитку дає можливість визначити напрями руху закладу освіти для досягнення основної мети — забезпечення якості освіти. Тому засновнику важливо долучатись до розроблення та обговорення стратегій у школах громади, а після їхнього затвердження — фінансувати заходи, спрямовані на покращення якості освітньої діяльності.

 

Джерело.


Повернутись вверх