facebook

Чи має право вчитель забирати телефон – відповідь адвоката

Чи має право вчитель забирати телефон – відповідь адвоката

У мережі описано безліч ситуацій, коли вчителі забирали телефон в учнів під час уроків, бо ті або відволікалися від навчання, або використовували його для списування. З одного боку, це морально-етична проблема, а з іншого — ситуація, яка мала б регулюватися законодавчо.

Однозначну відповідь на запитання, чи має право вчитель забирати телефон в учня, Фактам ICTV надав адвокат Роман Сацик.

Чи має право вчитель забирати телефон
Він зазначає, що, згідно з чинним законодавством України, вчитель не може забирати телефон в учнів школи.

– Немає норм, які б дозволяли вчителю забирати телефони в учнів, як і таких, що забороняють учням користуватися ґаджетами у школі, – наголошує адвокат.

Роман Сацик додає, що забирання ґаджета — це пряме порушення ст. 41 Конституції України, в якій йдеться про те, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

– Це право є непорушним. На сьогодні немає жодних нормативно-правових актів, які б дали право вчителю забирати ґаджет навіть у таких випадках, як списування учнем під час написання контрольної роботи. Як може діяти вчитель у такій ситуації? Він може лише зробити зауваження учневі та проводити профілактичні бесіди з батьками, – розповідає адвокат.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

За словами юриста, чинним законодавством України не передбачені штрафні санкції для батьків за користування телефоном їхніми дітьми у школі під час уроків.

Проте все-таки може статися ситуація, яка закінчиться забраним ґаджетом у дитини. Врегулювати конфлікт доведеться батькам. Але йти на різку конфронтацію не потрібно.

– Батьки можуть по-різному реагувати на таку дію вчителя, однак ми завжди радимо зберігати спокій, об’єктивно оцінити ситуацію та з’ясувати, хто справді винен. У випадку грубого, систематичного порушення дитиною правил поведінки, ігнорування зауважень вчителя радимо вам насамперед провести бесіду з дитиною, – переконує Сацик.

На жаль, у школах можуть працювати вчителі, поведінка яких також викликає забагато питань.

– Не можемо виключити й грубі порушення з боку вчителів. У такому разі ви можете звернутись до керівництва школи, а також до поліції. Ці звернення можуть призвести до попередження, догани або звільнення вчителя, – додає юрист.

Це стосується ситуацій, коли вчитель неправий. Проте якщо дитина не реагувала на зауваження, ба більше, якщо її поведінка заважала іншим учням, то не потрібно писати заяву та бігти до поліції. Адже в результаті вчителя, може, й покарають, а ви отримаєте заохочення дитини до порушення правил та прав інших людей.

Чтайте також:  В селах з 2027 року закриватимуться школи — чому цей процес незворотний

Тому насамперед ліпше вияснити всі деталі конфлікту, поговорити з іншими вчителями, чи була ваша дитина помічена у порушенні цих правил на решті уроків. Якщо це все підтвердять, то доведеться виділити час для виховних бесід та пояснень дитині. З іншого боку, якщо провина лежить на вчителі, то треба розбиратися з ним.

 

Джерело.


Повернутись вверх