facebook

“Чим раби відрізняються від кріпаків?” Артур Пройдаков пояснив, що не так з уроками літератури в школі

“Чим раби відрізняються від кріпаків?” Артур Пройдаков пояснив, що не так з уроками літератури в школі

Один із кращих педагогів світу Артур Пройдаков розповів, що не так з уроками української літератури у школах. Вчитель навів приклад, коли одного разу запитав у школярів різницю між рабами та кріпаками. У результаті дискусії в класі вдалося не тільки розібратися в цьому, але й більше дізнатися про тематичні твори.

Як запевняє Пройдаков в інтервʼю Тhe Ukrainians, летіти галопом по текстам – це не література. Його передусім цікавить, аби діти узагальнювали та робили висновки при прочитанні творів.

“Недавно читали “Інститутку” Марка Вовчка. Я спитав учнів, що їм відомо про кріпаччину. Один з учнів сказав, що це раби. Я питаю, чим відрізняється рабство від кріпацтва. Тут література закінчується, починається екскурс в історію. На щастя, є короткі хороші відео, які пояснюють різницю між рабством і кріпацтвом. Потім ми говоримо про фільми, які описують ці явища: “Безславні кріпаки”, “Дванадцять років рабства”, “Джанґо вільний”. І коли розбираємося в нюансах, то переходимо до твору й розуміємо, чому погана панночка всіх бʼє”, – сказав Пройдаков.

Він запевняє, що в школах страждає якість читання, адже на обговорення однієї книги, яку потрібно прочитати за програмою, виділяється 2-4 години. За його словами, за цей час вдається схематично звернути увагу на сюжет. А потім, коли дітей на тестах питають, в яких творах є козаки – вони дають правильну відповідь, то отримують високі оцінки та похвалу.

Чтайте також:  Експерт назвав мінімальну кількість першокласників, яка має з вересня наповнювати клас

Джерело.


Повернутись вверх