facebook

Діти-сироти і випускники із сіл зможуть вчитися там, де захочуть: що задумали в Міносвіти

Діти-сироти і випускники із сіл зможуть вчитися там, де захочуть: що задумали в Міносвіти

Заступник міністра освіти й науки України Михайло Винницький розповів, що студенти, які не мають можливості самостійно оплатити навчання, зможуть скористатись соціальним грантом. За його словами, отримати таку допомогу зможуть соціально незахищені категорії населення й талановиті діти.

Про це посадовець розповів в інтервʼю Укрінформу. Він зазначив, що також для абітурієнтів передбачається система пільгових кредитів.

“Ми передбачаємо систему соціальних грантів, пов’язану з матеріальним станом сім’ї. Отже, якщо є здібна дитина зі сільської місцевості, дитина-сирота або дитина учасника бойових дій, для них будуть соціальні гранти, які покриватимуть різницю між отриманим грантом і вартістю навчання. Крім того, передбачаються пільгові кредити”, – сказав заступник міністра освіти.

Він також зазначив, що завдяки індивідуальним освітнім траєкторіям, які також планує вводити МОН, студенти зможуть самі обирати темп навчання. За словами Винницького, ті слухачі, які не мають можливості оплатити всю суму контракту, зможуть “розтягувати” навчання й паралельно працювати.

“Цілком ймовірною є ситуація, коли студент, який не підпадає під соціальний грант і не захоче брати пільговий кредит, отримає грант 50 тисяч гривень, але захоче йти на програму, де контракт коштує 70 тисяч. Тоді він зможе влаштуватися на роботу, щоб заробити відшкодування цієї різниці. Знаходження балансу між роботою та навчанням – це також частина формування суб’єктного громадянина”, – пояснив посадовець.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Він додав, що МОН покладає надії на те, що вже у березні відповідний законопроєкт, який передбачає всі ці зміни, буде ухвалено Верховною Радою.

Джерело.


Повернутись вверх