facebook

Успішність або оцінки? Фрази, які краще не використовувати, щоб виховати впевнених у собі дітей

Успішність або оцінки? Фрази, які краще не використовувати, щоб виховати впевнених у собі дітей

У сучасному світі оцінки не так важливі, як самооцінка та творчість дитини. Спілкування батьків та дітей тут відіграє головну роль. Як виховати успішних людей – розповідаємо в матеріалі.

У сучасному світі успіху досягають не відмінники, що постійно намагаються здобути вищий бал ціною зубріння та сидіння за книжками, а креативні та впевнені у собі люди. Такої думки дотримуються й експерти з виховання дітей. Психолог Марго Маколь Бісноу провела дослідження — які слова та фрази краще ніколи не використовувати, щоб не позбавити дітей мрій та прагнень. Результати дослідження Бісноу розповіла CNBC.

Звітність та оцінки важливіші за довіру

«Я тобі не довіряю, тому я переглянув твою домашню роботу та виправив помилки за тебе»

Коли батьки не дають дітям жодної самостійності та наголошують на відповідальності, підкріплюючи усе постійною звітністю. Це вбиває у дітях будь-яку мотивацію до навчання, креатив та впевненість. Адже у такому разі батьки перекладають на дітей усю відповідальність за процес навчання, дистанціюються від розв’язання проблем та й взагалі, очікують від них дорослих емоцій та комунікації.

Не варто боятися помилок, адже на них дитина краще навчиться приймати рішення, ніж під постійним наглядом та контролем. Підтримка важлива, зауважує Бісноу та наводить приклад підприємця Джона Ерроу, що одного разу припустився серйозних помилок при створенні шкільної газети. Директор школи розлютився через неперевірені факти та викликав батьків школяра на розмову. Проте батьки підтримали сина, пояснивши, у чому він неправий та таким чином, надихнули Джона розробляти газети й надалі.

Чтайте також:  "Дорогоцінний час втрачається". Освітній експерт назвав важливий момент переходу на 12-річку в школах

Знання, що мої батьки підтримають мене, навіть коли керівництво школи було проти мене, змусило мене працювати вдвічі більше. Щоб показати їм, що вони мають рацію, вірячи в мене“, – сказав успішний бізнесмен.

 

Відкуп від дитини

«Ми збільшуємо допомогу тобі, аби ти міг купити собі все, що захочеш»

Ще одна велика проблема у вихованні — це дефіцит часу. Сучасний світ настільки швидкий, що іноді деяким батькам приходить «слушна» думка замінити спілкування, вивчення нової інформації чи просто дозвілля на гроші. Це призводить до безвідповідальності та знецінення праці, адже дитина не розуміє, як саме у дорослому світі формуються відносини з грошима. Ще однією причиною може бути бажання батьків зробити так, щоб дитина могла купити собі все, що заманеться. Це виглядає дуже сучасно та цікаво, проте позбавляє дитину необхідності вибору.

Так, експертка поділилася історією засновниці громадського фонду Travelling ED Найлі Роджерс. Заснуванню фонду передувала шкільна історія про те, як ще старшокласницею Найлі мала вирушити разом з однокласниками за кордон. Проте, мама дала дівчині лише половину суму, іншу їй довелося заробити самостійно. Найлі спробувала себе на різних роботах і за її словами, не лише навчилася цінувати роботу, а ще й розвинула навички підприємництва.

Чтайте також:  "Уявляю, з якою радістю до вас ідуть на уроки!" Вчитель із Києва, що танцює з учнями і знімає кумедні відео в TikTok, став зіркою мережі

Лише оцінки важливі!

«Ніяких позашкільних заходів, поки не покращаться оцінки за навчання»

Така ситуація знайома багатьом вже дорослим людям: за погану оцінку вас не відпускають у кіно з друзями або ж на заняття улюбленим хобі, поки ви не виправите бал. Така стратегія має змогу бути якісною лише у суспільстві, де людина не може обирати, чим хоче займатися й, переважно, наслідує приклад батьків.

Прикладом фахівчиня називає історію сценариста, режисера та оператора Джона Чу, якого сьогодні публіка знає за фільмами «Крок вперед», «Ілюзія обману 2» та авторськими фільмами про Джастіна Бібера. Джон не дуже добре вчився в школі, мало того — дитині вже з початкових класів більше подобалося створювати фото, відео чи писати різні сценки. Окрім того, батьки володіли популярним у Каліфорнії рестораном Chef Chu’s й сподівалися, що Джон продовжить цей гастрономічний шлях.

 

Однак мати майбутнього режисера вирішує підтримати хобі сина й дарує у пʼятому класі йому відеокамеру, з якою він знімає й сімейний відпочинок, а пізніше — сценки за участі старших братів та сестер. У 8 класі мати подарувала хлопцю підручники з кіномистецтва та режисури.

Якщо ти хочеш зробити це, читай книги та будь найкращим в обраній справі“, – такими словами підтримала режисера його мама.

Чтайте також:  ШОК! Діти не розуміють 40% від почутого на уроках

А вже за 8 років Джон зняв свій перший фільм «Коли дітей немає» та підписав контракт з Disney.

Оцінки за гроші

«Я дам тобі гроші, якщо ти отримаєш хороші оцінки»

Уявіть, що ви роками працюєте на роботі, яка вам не приносить задоволення, але тримають вас на ній лише гроші. Хоча багатьом людям навіть не доводиться це уявляти, адже проблема вигоряння, депресій та балансу стала нагальною у XXI столітті. Як же люди проходять до того, що витрачають свій час на роботу, яка їх не влаштовує й не подобається?

Один з безпрограшних варіантів: платити дітям гроші за хороші оцінки. Це ідеально, щоб виховати в дитині мотивацію лише грошима, щоб у подальшому житті вона обрала роботу лише через розмір зарплати, а не за покликом серця. Однак про успіх в такій ситуації не може й бути мови.

Краще за все мотивувати дитину робити те, що їй подобається та від чого захоплює подих. Тоді вона буде жити повноцінним життям, а як показує практика: там і гроші прийдуть!

Джерело.


Повернутись вверх