facebook

Студент зможе обирати предмети, викладачів і тривалість навчання: Винницький розповів, що чекає на вищу освіту в 2024 році

Студент зможе обирати предмети, викладачів і тривалість навчання: Винницький розповів, що чекає на вищу освіту в 2024 році

Заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький розповів, які зміни відбудуться у 2024 році з вищою освітою. За його словами, студенти зможуть обирати предмети для вивчення, викладачів та тривалість навчання. Така модернізація відбувається через завершення індустріальної епохи.

Про це заступник міністра освіти сказав під час інтервʼю “Освіторії”. Він зазначив, МОН планує розвивати три напрямки, які модернізують навчання у вишах.

“Студент у програмі з великою кількістю обов’язкових предметів попадає в те, що я називаю “трубу”: до нього ставляться, як до матеріалу, якому за чотири роки в голову слід навантажити максимальну кількість наперед визначених знань і випустити з дипломом. Така система була актуальна для індустріального суспільства, тільки от індустріальна епоха завершується. А наша освіта не завжди встигає за трансформаціями”, – сказав Винницький.

За його словами, ту систему, яка нині існує в освіті потрібно трансформувати та вдосконалювати. Що стосується і можливостей студентів, які за новим законопроєктом зможуть, за необхідності і бажання, обирати самостійно, скільки часу вони будуть вчитись. Винницький підкреслив, що в один день стандарти не зміняться, проте нададуть більше варіативності для тих, хто схоче скористатись ними.

Чтайте також:  Стандарт вищої освіти з педагогічних спеціальностей: що з ним не так?

Він зазначив, що у 2024 році українську освіту чекатиме європеїзація. Зокрема, посадовець підкреслив, що за 10 років змінились ступені. Якщо раніше були лише “спеціалісти” та “кандидати наук”, то нині студенти можуть отримати дипломи бакалавра, магістра та доктора філософії. За його словами, зараз українські системи гармонізовані, тож отримані при випуску документи визнаються в усьому світі.

Також Винницький зауважив, що заклади освіти стануть більш автономними і будуть самостійно контролювати певні процеси, які там відбуваються. Зокрема, зміст освіти, керівників, присудження ступенів і звань, студентське самоврядування тощо.

За словами заступника міністра освіти, зміни чекатимуть і на викладачів вишів, що передбачається законопроєктом про посилення наукової діяльності педагогів. Таким чином, освітні працівники будуть більше уваги приділяти науковій роботі, а ті, хто цього робити не хочуть – будуть навчати студентів.

Джерело.


Повернутись вверх