facebook

5 ключових змін, які чекають школярів та студентів у вступній кампанії 2024 року

5 ключових змін, які чекають школярів та студентів у вступній кампанії 2024 року

Міністерство освіти та науки України повідомило, які ключові зміни відбудуться для випускників при вступі до закладів вищої освіти у 2024 році та учнів, які закінчують кожен з трьох ступенів школи. Закон, який передбачає модернізацію підсумкової атестації та вступної кампанії набув чинності наприкінці грудня 2023 року.

Міносвіти опублікувало список пунктів, в яких відбудеться трансформація. Що саме чекатиме школярів та студентів у 2024 році читайте далі.

Ключові зміни у вступній кампанії-2024:

Вступати на бакалавра або або магістра (ветеринарного, медичного та фармацевтичного спрямувань) абітурієнти зможуть за результатами Зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року або Національного мультипредметного тесту 2022 – 2024 років. 

НМТ-2024 буде складатися з чотирьох предметівТри з них – обовʼязкові, зокрема, українська мова, математика, історія України та один на вибір – іноземна мова, фізика, хімія, біологія, географія та українська література. Варто зазначити, що останніх двох предметів на НМТ-2023 не було, вони зʼявляться лише наступного року на вибір школярів.

Вступати на творчі спеціальності тепер потрібно буде не лише за творчим конкурсом, але й мати результати НМТ або ЗНО 2021 року.

Чтайте також:  Реформа освіти: що чекає на сільські школи в Україні з 2025 року

Для школярів 4, 9 та 11 класів у 2024 році не буде Державної підсумкової атестації. Лише дві тисячі учнів, які закінчують початкову школу візьмуть участь у пілотному проєкті ДПА.

Вступників, які обирають заклади фахової передвищої освіти та заклади вищої освіти, чекатимуть теж зміни. Зокрема, порядок вступу буде визначатися Міністерством освіти окремо. Подробиці відомство повідомить пізніше. Крім цього, у 2024 році виші не набиратимуть студентів на молодшого бакалавра. 

Джерело.


Повернутись вверх