facebook

Дисциплін у 10 класі стане вдвічі менше, а учні матимуть вибір: як хочуть змінити старшу школу в Україні

Дисциплін у 10 класі стане вдвічі менше, а учні матимуть вибір: як хочуть змінити старшу школу в Україні

Школярі старших класів будуть вчитись по-новому з 2027 року. Зокрема, Міністерство освіти та науки України планує скоротити кількість предметів з 20 до 10-11, а учні після 10-го класу зможуть обирати серед дисциплін.

Про це розповіла перша проректорка Київського університету імені Бориса Грінченка Лілія Гриневич, як передає МОН. За її словами, профільна освіта, яку планують започаткувати в школах, допомагатиме старшокласникам розкрити здібності та реалізувати себе у майбутньому.

“Необхідно зменшувати кількість предметів з 20 до 10–11. Учні обиратимуть предмети за вміннями. Профільна освіта додасть 10-ий клас, який потрібен для самовизначення учня, щоб у більш зрілому віці розкрити свої таланти. Окрім того, цей рік має значення для подолання освітніх втрат. У 11–12 класах кількість факультативних курсів зростає, а навчальний план буде поділено на три частини”, – сказала Гриневич.

Вона додала, що базовий рівень буде спільним для всіх ліцеїв, незалежно від їх спеціалізації. Поглиблений – ця частина передбачає вивчення предметів, які обиратимуться на базі освітніх галузей, а також включає  дисципліни, які школярі обиратимуть самостійно.

За словами заступника міністра освіти Андрія Сташківа, потрібно визначитися, якими саме будуть такі ліцеї, аби школярам було з чого обирати.

Чтайте також:  Вчителі несвідомо провокують це самі: психологиня пояснила, чому одні діти булять інших дітей

“Я думаю, це точно повинні бути великі заклади освіти, які матимуть багато профілів, де навчаються 300–600 учнів, щоб можна було сформувати групи за вибором. У великих містах може бути інший підхід, бо, моделюючи мережу, ми повинні враховувати, що в одному населеному пункті є багато шкіл, і в різних закладах освіти можна формувати різні профілі”, – сказав Сташків.

Народна депутатка Наталія Піпа зазначила, що реформу почнуть пілотувати у 2025 році, аби повноцінно запустити її вже 2027-го і запевнила у підтримці профільного комітету у супроводі модернізації цього профілю.

Джерело.


Повернутись вверх