facebook

Математика – «цариця проблем» для українських учнів та вчителів: у чому причина провалу цього предмета у школі?

Математика – «цариця проблем» для українських учнів та вчителів: у чому причина провалу цього предмета у школі?

Інформує Всеосвіта.

В Україні серйозні проблеми з викладанням математики, причому не тільки на учнівському рівні. Кожен третій вчитель цього предмету пройшов сертифікацію викладання успішно.

Лише кожен третій вчитель математики в українській школі успішно пройшов атестацію на викладання цього предмету. Про це свідчить дослідження Державної служби якості освіти, а  Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) повідомив про результати.
Чиста математика: результати сертифікації
Після проходження сертифікації зʼясувалося, що лише 161 педагог з математики із 447 пройшовши перевірку, під час якої набрав 99 балів (мінімальні). Варто зазначити, що таким чином сертифікацію пройшов кожен третій вчитель й тепер, згідно з законом «Про освіту», це забезпечить їм надбавку у 20% до окладу. Сертифікати діятимуть протягом трьох років, починаючи з січня 2024 року.

А от де результати значно кращі — це в тестах з української мови та літератури. Мінімальна кількість балів за них складає 102 бали, максимальна — 125. Усього сертифікацію з української мови проходило 456 вчителів, з низ 341 успішно впоралися з завданнями, а це у половину кращий результат, ніж у викладачів точних наук.
Найвищі бали при сертифікації набрали 18 викладачів з мови, до слова, серед математиків таких викладачів було усього 4.
Проблема з математикою є на всіх рівнях
Варто зауважити, що українські учні також мають величезні проблеми з математикою. За дослідженням PISA 2022, майже половина школярів мають або великі проблеми з цим предметом, або ж взагалі його не знають.

Чтайте також:  70% гуманітарної підготовки в старших класах – це не нормально!

Серед причин зниження рівня знань з математики, фахівці виділяють основні три:

        • Пандемія коронавірусу. Пандемія та обмеження, які почалися після введення карантину, вкрай негативно позначилися на освітньому процесі. На цьому наголосили також і у Міністерстві освіти, обговорюючи причини зниження рівня знань. Дистанційне навчання не може повністю заволодіти увагою дитини та захопити навчальним процесом, як у класній кімнаті під час денного навчання. А для математики середовище та повноцінне занурення важливо.
        • Багато теорії та абстракції. Сьогодні у політичних та освітянських колах обговорюють те, що потрібно значно скоротити навчальну програму, або ж викинути з неї зайве. Це стосується передусім історії, курс якої доведеться значно скоротити, а також літератури. Однак, методику викладання математики критикують теж. В першу чергу — через малу кількість практичних задач, корисних для дітей у звичайному житті. По-друге, це те що, майже половина тем знадобляться дітям лише на контрольних та тестах. Тобто, якщо дитина не збирається вступати на факультети, де потрібні глибокі знання з точних наук, майже 60% шкільного курсу стане просто «зайвою» інформацією.
        • Штучний інтелект та гаджети. Спрощення життя за допомогою гаджетів заважає не лише читанню, адже це в цілому впливає на увагу дитини. Увага у математиці стоїть на одному рівні з логікою, тому має критичне значення. Однак діти сьогодні шукають легкий шлях у вигляді готового розв’язання задачі, а штучний інтелект «допомагає» у цьому, хоча насправді робить ведмежу послугу.

       

На шляху до математики стоїть маленька зарплата та дефіцит кадрів
Одна з причин такого викладання математики у школах — це величезна завантаженість вчителів адміністративною роботою, що заважає освітньому процесу, а також програма, на яку не вистачає часу. І ще одна проблема: брак коштів та кадрів.

«Вчитель перевантажений» — підтверджує й вчителька Олена Бігдан. Вона зазначає: через маленьку зарплату вчителю доводиться брати багато годин. Однак якісно підготуватися до уроків сили не завжди є.

Також люди беруть купу годин, бо не вистачає кадрів. Це окрема проблема. Перевантажена і програма. Часу на відпрацювання якихось навичок у дітей мало. Теми розірвані, тому на те, щоб звести їх докупи, аби дитина побачила концепт, фізично немає часу, — зауважує вчителька.

Додамо до цього й те, що вчитель сьогодні має не лише навчити, а ще й зацікавити дитину, тобто: доступно пояснити, для чого їм математика. На це фізично не вистачає часу.

Провал «року математики». У 2018 році викладання математики в школі мали реформувати за правилами Нової української школи. Однак за два роки реформу так і не почали, а потім через пандемію та дистанційне навчання, реформа втратила свою масштабність. Це далося в знаки вже під час ЗНО 2021: лише 68% учнів здолали прохідний бал з математики, що є найнижчим показником серед усіх доступних предметів на тестах. В УЦОЯО зазначили, що кожен третій учень не зміг розвʼязати завдання навіть рівня базової школи. Додамо, що при цьому, 2021 рік був роком математики.

Після початку повномасштабної війни фінансування сфери освіти скоротили до жорстких рамок, тому наразі про додаткові кошти на зміну системи викладання математики не йдеться. Важливим фактором є й дефіцит викладачів та мізерні зарплати. Останній фактор обіцяють змінити у 2024 році, якщо проведуть підвищення виплат у два етапи. Проте, багато грошей викладачам це не принесе.

Раніше ми також говорили й про масштабну реформу середньої освіти, що передбачає зниження кількості предметів у старшій школі та розділення за профілем. Однак, і вона не ідеальна, адже не враховує головні проблеми галузі.
Але не будемо впадати у відчай й беремо ситуацію у свої руки! Так, допомогти у вивченні математики зможуть спеціальні мобільні додатки, що також зацікавлять дитину та будуть зручними у користуванні. А ще зазирніть у добірку корисних та цікавих ідей для вивчення точних наук.

Чтайте також:  Чи будуть “Уроки щастя” окремим предметом і в яких класах проводитимуть заняття

Джерело.


Повернутись вверх