facebook

Як позбавити дітей залежності від ґаджетів і чому не треба сваритися з підлітками

Як позбавити дітей залежності від ґаджетів і чому не треба сваритися з підлітками

Привабливість цифрового світу може викликати залежність від ґаджетів у дітей, що буде призводити до порушення сну, погіршення соціальних навичок, успішності у навчанні та зниження фізичної активності. Фахівці запевняють, що визнання цих потенційних наслідків – це перший крок до вирішення проблеми та спрямування дітей до більш здорових навичок.

Видання Тimesofindia зібрало приклади, як можна допомогти школярам подолати залежність від віртуального світу, та на що насамперед потрібно звернути увагу батькам. Зокрема, там радять дорослим показувати власний приклад збалансованого використання мобільного телефону, залучаючи дітей до живого спілкування та спільного проведення часу.

Фахівці рекомендують організовувати сімейні прогулянки чи спортивні заходи, які будуть альтернативою проведенню часу в цифровому світі. Також одним із способів, який допомагає врегулювати доступ до ґаджетів, стане встановлення екранного часу і дотримання цих правил. Таким чином, у дітей буде розвиватись дисциплінованість.

Також школярам потрібно знати про контент, який є в інтернеті, та вміти розрізняти шкідливий від корисного. Більш того, фахівці радять розʼяснити дітям наслідки, до яких може призвести надмірне перебування перед екраном.

Варто заохочувати підлітків до різних хобі, що буде конкурувати з привабливістю цифрових пристроїв. Зокрема, експерти рекомендують створити систему винагород, за якою будуть відзначатися моменти, коли діти обмежують свій час без мобільного телефону на користь інших активностей.

Сімейний психолог Василь Галябар розповів Суспільному, що залежністю від ґаджетів страждає не так багато підлітків. За його словами, у більшості це звичка або культурна норма, яка визначається соціальною вимогою. Фахівець радить насамперед поговорити з дитиною і спробувати почути її.

“В більшості випадків батьки, коли помічають, то відкривають рота, а потрібно не сваритися, а послухати, що дитина там шукає в інтернеті, що бачить, і спробувати обговорити, обмінятися думкою”, – зазначає Галябар.

Він підкреслює: аби позбутися звички сидіти в телефоні, підліткам потрібна альтернатива, і завдання батьків побачити, чим цікавиться школяр, і направити його у правильне русло. За словами психолога, головне у цій справі – не намагатися зламати дитину, не забороняти, а задати напрямок руху.

Галябар розповідає, що школярі будуть у будь-якому випадку реагувати на заборони. Одні – протестувати, інші – хитрити, треті – хандрити. Він зазначає, що це здорова реакція підлітка на такі дії, адже вони повинні викручуватися і домагатися свого. Саме тому, за словами фахівця, не можна забирати те, що заміняє їм щось необхідне, адже в них буде фрустрація. Експерт зазначає, що якщо ніякі способи не допомагають, то потрібно звертатись до психологів, адже проблема може критися у самій сімʼї.

Джерело.


Повернутись вверх