facebook

Дітей не пустили в укриття під час тривоги, бо з ними був пес: коментар освітнього омбудсмена

Дітей не пустили в укриття під час тривоги, бо з ними був пес: коментар освітнього омбудсмена

У нормативних документах неможливо передбачити всі ситуації реального життя. Тому в будь-якому випадку треба керуватися найголовнішим: життя і здоров’я людини є вищою цінністю.

На цьому наголосив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, коментуючи ситуацію, яка склалася вчора в Києві.

14 грудня охоронець столичної школи №40 не пустив до укриття закладу освіти під час повітряної тривоги 11-річну дівчинку та її 12 річного брата, оскільки ті були з собакою.

Як повідомила журналістка Тетяна Даниленко на своїй Facebook-сторінці, охоронець “прогнав школярів, коли ті відмовилися лишати песика на вулиці”. Тому дітям довелося шукати інше укриття, а поки школярі це робили, “у них над головами збили ракету”.

Зрештою, матір дітей виклала в заклад освіти поліцію. Після приїзду правоохоронців директор пояснив, що інакше діяти школа не могла. Аргументуючи тим, що в інших учнів може бути алергія на собак.

Освітній омбудсмен у своєму коментарі назвав ситуацію “сюрреалізмом, беззаконням і свавіллям”. Він пояснив, що в укритті практично завжди можна знайти більш-менш відокремлене місце, щоб обмежити контакти з іншими людьми, зокрема, і з тими, хто має алергію на тварин.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

“Керуватися треба найголовнішим: життя і здоров’я людини є вищою цінністю. Особливо – дитини, яка потребує більшої підтримки та уваги. А коли дитина не просто рятується сама, а рятує ще й братів наших менших – то це просто поза межами розуміння”, – наголосив Сергій Горбачов.

Омбудсмен зазначив, що в школі проведуть службову перевірку. Однак, за його словами, для правильних висновків важливо розуміти, “чим керувався охоронник: власним розумінням чи розпорядженням керівництва”. Горбачов також повідомив, що до вирішення ситуації вже підключилася прокуратура.

“Але навіть якщо керівництво прямо не забороняло пускати з тваринами, варто дуже прискіпливо з’ясувати: як таке взагалі стало можливим? Як саме заклад освіти готує працівників до дій у разі повітряної тривоги? Бо цей випадок став відомим, а де гарантія, що такого не відбувається деінде?” – резюмував омбудсмен.

Варто зазначити, що батько дітей, яких учора не пустили до укриття, записався в добровольці й став до лав війська після початку повномасштабного вторгнення росії саме в Київській школі №40, де стався інцидент. Юрій Овчинніков загинув у Запорізькій області у складі ССО “Азов”.

Джерело.


Повернутись вверх