facebook

Нема мети і мотивації: засновник PISA похвалив українців, але назвав велику проблему школярів усього світу

Нема мети і мотивації: засновник PISA похвалив українців, але назвав велику проблему школярів усього світу

Учні в Україні мають кращий, ніж середній, показник серед країн Організації економічного співробітництва та розвитку. Про це розповів засновник дослідження PISA Андреас Шляйхер.

Під час пресконференції директор із питань освіти й навичок OЕCР підкреслив, що українським учням нудно ходити до школи. Проте, за його словами, підліткам потрібно донести, що шкільна освіта впливає на їхнє майбутнє.

“Ми вивчали наскільки учні вмотивовані навчатися, звичайно, що ми зважали такі умови, як пандемія і війна. Коли навчання було підірване. Учні в Україні мають кращий показник, аніж середній за країнами ОЕСР. Коли ми запитували учнів, чому вони випали зі шкільної освіти, в Україні вони кажуть що їм було нудно. Щось з цим треба робити”, – зазначив Шляйхер.

Він додав, що школярам потрібно зрозуміти, що шкільна освіта повʼязана з їхнім майбутнім життям й вони мають мати відчуття мети. Дослідник зазначив, що в освіті часто не сприймають учнів, як споживачів, які використовують послуги, які їм надають.

Саме тому, за словами Шляйхера, потрібно надати підліткам можливість мати вибір в межах предмету. Наприклад, зробити предмет обовʼязковим, але дозволяти школярам додавати до нього якісь компоненти.

Чтайте також:  "В Україні хочуть запровадити жорсткі штрафи для школярів": що відбувається і кого каратимуть?

“Предмет обовʼязковий, але є вибір додаткових елементів. Ви формуєте ядро обовʼязкових предметів і до цього ядра додаються факультативні, які дозволяють поглибити основні”, – зазначає освітній діяч.

Він привів у приклад досвід Естонії, в школярів якої література – обовʼязковий предмет, проте підлітки можуть обрати додатково ораторське мистецтво або ведення дебатів. У Польщі ж учні мають обовʼязкові польську мову та математику, проте обирають ще 3 факультативи.

За словами дослідника школярам потрібно пропонувати розмаїття. Наприклад в українській мові – поглиблену мову або літературу. В математиці – поглиблені цифри та статистику або вищу прикладну математику.

Джерело.


Повернутись вверх