facebook

В Україні зростає нерівність школярів у доступі до якісної освіти

В Україні зростає нерівність школярів у доступі до якісної освіти

Учні із сільської місцевості відстають від своїх однолітків з великих міст у читанні майже на п’ять років

В Україні зростає нерівність у доступі до якісної освіти між учнями сільських і міських шкіл.

Про це свідчать дані Національного звіту PISA-2022, оприлюдненого Українським центром оцінювання якості освіти.

Зокрема, учні із сільської місцевості відстають від своїх однолітків з великих міст у читанні майже на п’ять років, у природничо-наукових дисциплінах – на чотири, а з математики – на понад чотири з половиною роки навчання.

Так, у великих містах середній бал учнів з математики становить 506, що суттєво вище від середнього бала тих учнів, які проживають в інших типах населених пунктів. Між балами учнів, які проживають у містах (450) та невеликих містах (448), різниці не спостерігається.

Натомість найгірші результати мають учні, які мешкають у сільській місцевості. Їхній середній бал з математики становить 414, що на 92 бали нижче, ніж середній бал їхніх однолітків з великих міст. Така різниця еквівалентна більш ніж 4,5 року навчання, що вказує на глибоку сегрегацію.

Водночас автори звіту зауважують, що такий значний розрив швидше визначається соціально-економічним статусом учнів, які проживають у різних типах місцевостей.

Чтайте також:  Вчителів треба переконувати працювати по-новому: освітянин розповів, у чому проблема педуніверситетів в Україні

Різниця в успішності в галузі читання та в галузі природничо-наукових дисциплін учнів із закладів освіти, що розташовані в різних типах місцевості, подібна до тієї, яка спостерігається на рівні математики.

Якщо порівнювати результати PISA двох циклів (2018 та 2022 років) саме серед українських учнів, то з математики та природничо-наукових дисциплін суттєво знизилися результати лише в учнів з містечок або селищ.

У галузі читання статистично значущо знизилися результати всіх учнів, окрім тих, які проживають у великих містах.

Джерело.


Повернутись вверх